Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El Teatre Municipal de Girona presenta una temporada 2022 amb 38 espectacles i diverses accions per involucrar el públic  

La programació de gener a juny inclou propostes d’un ampli ventall de llenguatges artístics: teatre, òpera, música, dansa, circ i arts vives.  ​​​​​​​L’equipament engega una nova etapa interpel·lant la ciutadania amb el lema “Fes-lo teu” i estrena una imatge corporativa i un web renovats.  Les accions de mediació artística als barris és un eix diferenciador del projecte i durant el 2022 se n’engegaran a Santa Eugènia i Sant Narcís.

El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i la directora del Teatre Municipal de Girona, Elena Carmona, han presentat aquest matí la Temporada 2022 d’Arts Escèniques de Girona, que durà a l’equipament municipal, entre els mesos de gener i juny, 38 espectacles d’un ampli ventall de llenguatges artístics: teatre, òpera, música, dansa, circ i arts vives. De cara a l’any vinent, s’han incrementat el nombre d’espectacles respecte a altres temporades, així com el nombre de disciplines artístiques i de formats, i s’hi podran veure obres d’artistes o companyies de talent com Rodrigo Cuevas, Jordi Casanovas i Ferran Utzet, Cris Blanco, Indi Gest o Julio Manrique.

La programació aposta pel petit i mitjà format, que permet treballar la proximitat de les actuacions amb els espectadors i espectadores, i atraure nous públics. També es vetllarà per la qualitat i la contemporaneïtat dels espectacles, i per combinar propostes internacionals amb altres de companyies catalanes de referències i gironines o de la demarcació. El conjunt d’actuacions es dividirà en cinc cicles per tal d’orientar la ciutadania i facilitar la seva tria entre l’oferta proposada: Teatre Lovers, Teatre Document, Posar el Cos, Paranormals i Familiars.

A més, la temporada 2022 arriba acompanyada de diverses accions per involucrar el públic en les arts escèniques. En aquest sentit, el Teatre Municipal enceta una nova etapa, després de la  incorporació de la directora Elena Carmona al capdavant de l’equipament, a mitjans del 2021. Per denotar la voluntat d’acostar-se a la ciutadania, la propera temporada porta per lema “Fes-lo teu”, una interpel·lació directa al públic, que l’insta a participar-hi activament.

“Impulsem una nova fase amb la intenció d’involucrar la ciutadania a participar en la cultura escènica, amb la voluntat de fer un teatre més obert a totes les gironines i els gironins, i al públic de tot el territori”, ha explicat el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, que ha destacat, alhora, que “l'objectiu principal és obrir la cultura del teatre a nous públics, que aquest aforament sigui el més ampli possible i acostar-nos més encara a la ciutadania”.

En la mateixa línia, la directora de l’equipament, Elena Carmona, ha fet un esbós dels eixos que travessen el projecte de cara al futur més immediat, i que van més enllà de l’activitat del Teatre Municipal. Carmona ha explicat que “el lema ‘Fes-lo teu’ és l’intent que les arts escèniques siguin un lloc habitat pels espectadors i espectadores, que el sentin seu”, i hi ha afegit que “volem que l’art s’obri a tota la ciutadania, a través de la programació, però també de les activitats paral·leles, ja que el teatre ha de mantenir un diàleg constant, profund i profitós amb el context i amb la ciutat”.

Aquestes activitats paral·leles donaran continuïtat a la programació escènica estricta, convertint el territori en un vehicle de comunicació entre el públic i el teatre. En aquest aspecte, la direcció del Teatre Municipal té la voluntat de crear vincles amb els creadors i creadores locals; promoure les coproduccions, i reforçar la creació fent un acompanyament als i a les artistes, incloent-los en la programació estable, i cercant la construcció d’una identitat pròpia de les arts escèniques gironines que es comuniqui amb els diversos públics i sigui capaç d’atraure’n de nous.

Amb aquesta intenció, des de l’àmbit de les arts escèniques s’estableixen ja en aquesta temporada complicitats amb altres espais de la ciutat, públics i privats. Una de les accions previstes és la creació dels projectes de Mediació Artística als Barris, una peça essencial i diferenciadora d’aquesta nova temporada per establir un diàleg amb la ciutadania. Durant el 2022 se n’engegaran dos, un de mediació educativa a Santa Eugènia, impulsat amb la col·laboració del Servei d’Educació de l’Ajuntament de Girona, i un altre a Sant Narcís. 

Seguint la línia de diàlegs oberts i continuats per trobar punts comuns entre projectes artístics i el Teatre Municipal de Girona, la direcció també comptarà amb una companyia associada, Escarlata (Jordi Aspa i Bet Miralta), i un projecte associat, el d’Escenaris Especials, una iniciativa de teatre per a persones amb diversitat funcional. Finalment, amb la voluntat de donar suport a la creació, des del Teatre s’oferirà també una residència tècnica a la companyia PSIRC, i dues residències artístiques per a companyies o alumnat del Grau d’Arts Escèniques de l’Escola de Realització Audiovisual i Multimèdia (ERAM) de Salt.

Per acabar, cal destacar que durant la roda de premsa s'ha presentat la nova imatge corporativa del Teatre Municipal de Girona i el nou web de l'equipament, enfocat igualment a la voluntat d'apropar-se al públic. La màscara, com a imatge simbòlica i representativa de les arts escèniques, de les emocions i de totes les cultures, predomina en la nova identitat gràfica, amb un logotip que representa una caixa negra que s'obre a la ciutadania, una actitud dinàmica i en constant transformació. A partir d’aquesta nova imatge, l’equipament esdevé una caixa escènica sense quarta paret, permeable, obert a la societat i, per tant, en constant procés de transformació, que usa un llenguatge clar, estructurat i reconeixible en totes les seves accepcions, des de la més complexa a la més sintètica.

Dossier de premsa
Teatre Municipal. Programació
Tornar