Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona acollirà més de 140 professionals en la trobada de la xarxa internacional d’arts escèniques contemporànies (IETM) 

L’Ajuntament de Girona i el festival Temporada Alta col·laboren en la proposta per apropar el context artístic local a artistes procedents de 18 països.

Més de 140 professionals de les arts escèniques procedents de 18 països es reuniran del 25 al 27 de novembre a la ciutat de Girona amb motiu de la propera reunió dels membres d’IETM, la xarxa internacional d’arts escèniques contemporànies. A iniciativa de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i de l’Institut Ramon Llull, l’organització amb seu a Brussel·les va apostar per la candidatura catalana per a la realització d’aquesta trobada. Aquest és el primer cop que la ciutat acull una trobada de l’IETM. 

Durant tres dies, professionals de les arts vives participaran en les activitats col·lectives de reflexió i debat i, a més, coneixeran de primera mà propostes artístiques de les terres gironines gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Girona i el festival Temporada Alta. Aquesta tarda (18.15 h) tindrà lloc la presentació del projecte a la Sala Miquel Diumé, i tot seguit, a les 19 h, es durà a terme la recepció oficial a les persones integrants de l’IETM, al Saló de Descans del Teatre Municipal.

L’activitat arriba després de l’aturada global del 2020 que, tant en aquest com en altres sectors, ha forçat un replantejament de dinàmiques i objectius per garantir-ne la sostenibilitat. Per aquest motiu, durant l’esdeveniment, que ha estat batejat com “Tomorrow is here”, les persones participants es dividiran en grups de treball que aprofundiran en les possibilitats de nous sistemes de finançament i polítiques culturals, models d’internacionalització i oportunitats per a la innovació artística que brinden aquest nou paradigma. L’objecte és, doncs, el paper que juguen les arts vives en la societat postpandèmia i el poder que tenen per transformar el futur. 

La moderació de les sessions anirà a càrrec d’una selecció de professionals d’àmbit internacional que han presentat les seves candidatures en una convocatòria pública als membres d’IETM. Aquests facilitadors inclouran en les seves dinàmiques als i les assistents al Centre Cultural La Mercè i, també, als qui s’hagin inscrit en la versió en línia d’aquest esdeveniment de caràcter híbrid.

A banda de les sessions de treball, durant l’IETM Satellite Girona tindran lloc dues presentacions de projectes de diferents disciplines de les arts escèniques. Aquesta desena d’iniciatives han estat escollides d’entre les rebudes en una convocatòria internacional segons la seva adequació als tres eixos de treball plantejats. Entre aquests projectes se’n troben quatre de catalans, un d’estatal, quatre d’europeus i un de nord-americà.

La presentació de projectes catalans no serà l’únic aparador del talent local durant l’IETM Satellite Girona. Abans de l’inici formal del congrés i també després, l’organització ha planificat dues sortides que tenen per finalitat mostrar el teixit creatiu de la zona que acull l’activitat. A Olot, tindran ocasió de conèixer el Festival Sismògraf i la residència FaberLlull; a Mieres, el col·lectiu Nyamnyam; i, a Celrà, el centre de creació L’Animal a l’Esquena.

Seguint la filosofia fundacional de l’IETM -la xarxa es va crear en una trobada informal entre professionals que assistien a un festival de teatre el 1981- el programa inclou passejos per la ciutat i la possibilitat d’assistir als espectacles del festival Temporada Alta d’aquells tres dies. A través d’activitats més casuals, doncs, les persones participants coneixeran els equipaments artístics de Girona i Salt a més de les seus de Bòlit i el call jueu. 

Tornar