Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El Festival de Cinema de Girona recupera la presencialitat i projectarà més de 300 pel·lícules de 54 països diferents

L’esdeveniment tindrà lloc del 9 al 13 de novembre en set espais de la ciutat. Aquest any, el Cinema Albèniz Plaça serà l’espai central del festival i acollirà tant el visionat dels films com els actes d’inauguració i d’entrega de premis

Fotografies de l’acte de presentació d’avui

El 33è Festival de Cinema de Girona recuperarà la presencialitat, que l’any passat es va perdre per les restriccions associades a la pandèmia, i projectarà un total de 340 pel·lícules provinents de 54 països diferents. Com a gran novetat d’aquesta edició, el Cinema Albèniz Plaça, ubicat a la plaça Jordi de Sant Jordi, serà l’espai central del festival i obrirà per a la ocasió, ja que des del setembre les instal·lacions estan tancades. D’aquesta manera, els Albèniz Plaça acolliran tant el visionat dels films com els actes d’inauguració i d’entrega de premis, mentre que a la plaça de la Independència s’hi faran els cocktails d’obertura i de cloenda, i s’hi mantindrà un espai de networking.

El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats; la vicepresidenta quarta de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, i el director del festival, Lluís Valentí, han presentat avui l’esdeveniment, que tindrà lloc a la ciutat a partir de demà i fins al dissabte 13 de novembre.

Entre les pel·lícules que s’hi veuran hi ha films com Ecos, de Tommy Llorens, centrada en l’illa de la Palma i amb Jordi Vilches com a actor; pel·lícules internacionals, com el film d’Argentina Ojos de Arena, d’Alejandra Marino; documentals internacionals, com l’israelià One-Way Street, dirigit per Erez Pery; l’obra de Brasil Aquilo que eu nunca perdi, de Marina Thomé i o la de Nord-Amèrica Run Raven Run, de Michael Rainin. També films propers com Molins de Vent (València); Confinats (Mallorca) i Dansant sobre el volcà (Catalunya Nord), a més de la pel·lícula del director gironí Mateu Ciurana El Caminant. 

Dins de la programació també hi ha 9 llargmetratges, 103 curtmetratges, 24 documentals, 80 videocreacions i 61 videoclips, a banda de web series o dibuixos animats, i 24 dels films programats són de quilòmetre zero. A més, divendres i dissabte es farà una gran projecció de curtmetratges, amb el visionat de més de 100 obres.

Com és habitual, la cerca i promoció del talent tornarà a ser un dels principals objectius del festival, que resulta especialment atractiu pel seu format i per la seva presencia al món. Precisament el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha destacat “la promoció del talent que aconsegueix el festival, que és una gran plataforma de publicitat i un gran aparador, i l’esforç que fa per atraure nous públics, posant el punt de mira en la infància i el jovent”. Durant la seva intervenció, Ayats ha afegit que “des de l’Ajuntament de Girona estem molt satisfets de la rebuda que té el festival, que esdevé un certamen de gran èxit”.

També ha lloat el valor emergent del talent el director del festival, Lluís Valentí, que l’ha destacat com a base de la creació i de l’evolució humana en el sentit més ampli i profund.

Per la seva banda, la vicepresidenta quarta de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, ha ressaltat la singularitat del Festival de Cinema de Girona, “un certamen plenament consolidat, que celebra aquest any ni més ni menys que la seva 33a edició, i que ja fa anys que s’ha convertit en un esdeveniment de renom internacional en el sector, amb repercussió molt més enllà de les comarques gironines”. Planas ha afegit que “la Diputació de Girona sempre ha apostat per la cultura, el cinema és cultura i, per tant, hem de ser en aquest festival, i estem molt orgullosos de ser-hi”.

A més de la plaça de la Independència i el Cinema Albèniz Plaça, acolliran altres activitats paral·leles la Fundació Valvi o la Casa de Cultura. En aquests espais s’hi faran un workshop sobre creació, talent i gestió de l'èxit, un debat al voltant de les sales de cinema i el seu futur, o presentacions de les obres finalistes i trobades amb els seus autors o autores i actuacions musicals. 

Entre les estrelles convidades d’aquesta edició de l’esdeveniment hi ha Macarena Gómez, Ingrid Rubio, Jordi Vilches, Alicia Verdés, Àlex Casanovas i Enric Major. Alguns d’aquests actors o actrius presenten pel·lícula al festival i també participaran al workshop que es durà a terme dissabte i on explicaran les seves experiències.

A banda, el festival programarà la secció habitual Joventut i Infància, que aquest any compta amb més de 10.000 persones inscrites i que es farà principalment en streaming. Aquesta proposta està vinculada a un projecte educatiu, pel qual l’alumnat de les escoles de les comarques de Girona que participa en la iniciativa és alhora el jurat que ha de decidir els guanyadors d’aquesta secció del certamen. En aquesta secció, el jurat el formaran nois i noies de fins a 16 anys que decidiran quatre projectes guanyadors, un per cada grup d’edat.

La gala dels premis tindrà lloc el dissabte 13 de novembre, a partir de les 20 h, al Cinema Albèniz Plaça, i s’hi premiaran els millors films de cada categoria participant segons el veredicte d’un jurat format per persones cineastes, músics, productors, compositors o compositores i representants de professions diverses.

Per a més informació i compra d’entrades podeu consultar el web www.gironafilmfestival.com.

Tornar