Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona viurà unes Fires de Sant Narcís amb normalitat després de l’aturada del 2020 per la pandèmia

La festa major de Girona recuperarà les cercaviles, la trobada gegantera, la diada castellera i els concerts i activitats populars i familiars sense restriccions d’aforament gràcies a l’aixecament del gruix de les mesures contra la COVID-19 dictades pel PROCICAT la setmana passada.

Les Fires de Sant Narcís recuperaran la normalitat aquest 2021 després de l’aturada de l’any passat a causa de la pandèmia. Del 28 d’octubre al 7 de novembre, els carrers de Girona vibraran de nou amb les cercaviles de la imatgeria festiva de la ciutat, la trobada de gegants, la diada castellera a la plaça del Vi, els concerts a La Copa i al parc del Migdia i les activitats populars i familiars sense restriccions d’aforament. 

Aquesta situació és possible, sobretot, gràcies a la millora en les dades epidemiològiques i hospitalàries a Catalunya relatives a la COVID-19 que van permetre l’aixecament del gruix de les mesures contra la pandèmia dictades pel PROCICAT la setmana passada. Tot i això, des de l’Ajuntament de Girona es recomana a la ciutadania l’ús de la mascareta en totes les activitats interiors i a les exteriors en què no es pugui garantia la distància d’1,5 metres amb la resta de persones. 

“Girona serà pionera, la primera gran ciutat i la primera de les capitals catalanes que tindrà una festa major en una situació quasi normalitzada. La cultura popular, tradicional i les entitats tornaran als carrers de la nostra ciutat”, assegura el vicealcalde Quim Ayats, que afirma que “Girona està preparada per fer aquest pas” i agraeix “a totes les entitats la gran dedicació i l’empeny que estan realitzant per fer-ho possible i tirar endavant les activitats”.

“Recuperem gairebé el 100% de la normalitat de les Fires de Sant Narcís, i ho fem posant els barris i la seva gent al centre. Dinamitzant-los, cercant una festa major de proximitat preveient desenes d’activitats infantils i familiars i de festa a quinze de barris de la ciutat”, explica la regidora de Ciutadania, M. Àngels Cedacers, que remarca “la importància que perquè siguin unes Fires totalment segures, és necessària la col·laboració i el seny de tota la ciutadania”.

Per la seva banda, el programador de les activitats de les Fires de Sant Narcís, Natxo Morera de la Vall, ha fet un repàs d’algunes de les propostes més rellevants d’aquesta edició de la festa major de la ciutat. 

En l’apartat d’activitats populars, cal destacar el retorn als carrers de les cercaviles d’imatgeria festiva, que a Girona es podran veure el dia del pregó (28 d’octubre), en la passejada dels capgrossos pel Barri Vell (29 d’octubre) o en la trobada de gegants i bestiari (7 de novembre), que enguany arriba a la 40a edició. Les Fires de Sant Narcís seran també l’escenari del retorn de l’activitat castellera a les places i enguany la diada es farà amb total normalitat el diumenge 31 d’octubre amb les actuacions dels Marrecs de Salt, els Capgrossos de Mataró i els Minyons de Terrassa. Aquestes Fires el popular pilar de 4 a les escales de la Catedral es farà en format estàtic a la plaça de la Catedral i els Marrecs de Salt no pujaran les escales amb els pilars. L’acte de la formació castellera s’acompanyarà d’una projecció a la façana del temple.

Les sardanes tornaran a tenir un paper destacat dins de la programació amb diverses ballades organitzades amb col·laboració amb Amics de la Sardana Terranostra i el 80è Concurs de Colles Sardanistes de Girona i el 62è Concurs Individual de Sardanes Revesses de Girona, organitzats pel GEiEG, pregoner de l’edició d’enguany de les Fires.

Les activitats que tindran un format diferent a l’habitual seran les que incorporen el foc com a element central, ja que en aquest cas no hi haurà recorregut pels carrers del Barri Vell. Se substituiran els correfocs, tant dels Diables de l’Onyar com dels Trons, per uns espectacles pirotècnics estàtics a la plaça de Sant Domènec (30 d’octubre i 6 de novembre, respectivament). El mateix espai acollirà la Drakofarra el 5 de novembre. 

La Festa Major dels 4 Rius manté gran part de la seva essència en aquesta edició de les Fires i conserva algunes de les seves activitats populars originals com el concurs de versots, la pluja de capgrossos, la tronada, el campionat de bitlles catalanes, les gimcanes, la marató de donació de sang o la cursa de rutlles. Les activitats començaran aquest dissabte, dia 23 d’octubre, amb el Toc de Rams i el lliurament dels mocadors i domassos, i acabaran el dissabte 6 de novembre amb l’estirada de corda i la proclamació del riu guanyador de l’edició d’aquest 2021.

Pel que fa a les propostes musicals, cal assenyalar que un any més s’han mantingut els trets distintius que caracteritzen la programació de música de Fires i, sota el denominador comú de la qualitat, s’ha buscat l’equilibri entre propostes nacionals i estatals capdavanteres i apostes pel talent emergent i l’escena artística local, amb l’objectiu de donar a conèixer opcions interessants però menys conegudes pel gran públic. Així, a La Copa (a partir de les 22.30 h), al costat d’artistes reconeguts com Zoo, Oques Grasses o Iseo i Dodosound hi tocaran Marcel i Júlia, Fetus o Biflats. El parc del Migdia repeteix com a escenari i, en sessions que començaran a les 20 h, s’hi podran veure noms com Joan Colomo, Gramophone All Stars o la Fundación Tony Manero. A més, el parc també acollirà els concerts d’orquestres que enguany no s’han pogut fer a l’envelat. Aquestes actuacions es faran al migdia (12 h) i seran les següents: l’Orquestra Selvatana, el 30 d’octubre; l’Orquestra Maravella, el 31 d’octubre, i La Principals de la Bisbal, el 6 de novembre.

A més, cal fer èmfasi especial en el concert de Vega, resultat de la col·laboració amb el festival Càntut, que té com a objectiu recuperar la tradició oral; de Bateria de Girona, que reapareixerà per Fires després d’uns anys d’aturada, o de Vinnie Kairos & Mad Phi i l’home estàtic, concert durant el qual es projectarà el videoclip “Els murs de la vergonya”, peça musical creada per diversos artistes gironins, encapçalats per Arianna Puello, per denunciar la situació de la immigració al Mediterrani.

Dins de l’àmbit musical, cal destacar també els concerts familiars, amb Xiula (31 d’octubre), Ramonets (30 d’octubre) i Orelles de Xocolata (6 de novembre), i el retorn dels vermuts rock als migdies a la zona de barraques de la Copa (29 d’octubre i 1 i 6 de novembre) i cal subratllar el canvi d’ubicació d’una de les activitats tradicionals de Fires: la cantada d’havaneres amb Terra Endins. Enguany, en lloc de les escales de la Catedral, el concert es farà a l’Auditori de Girona el mateix dia 29 d’octubre a les 20 h i, tot i que l’acte seguirà sent gratuït, caldrà adquirir entrada prèviament.

Les activitats infantils i familiars conservaran l’esperit d’arribar arreu dels barris per tal de facilitar que en puguin gaudir els infants de tota la ciutat. A més de les tradicionals penjada de Mosques a Sant Narcís i els titelles de la Mula Baba, enguany s’hi podran veure espectacles de Marcel Gros, Pengim Penjam, la companyia Teatro Sobre Ruedas, La Bleda i Pere Hosta.

Les fires i els mercats tradicionals mantindran el format d’anys anteriors a excepció de la fira d’alimentació i d’artesania de Tots Sants, que en lloc d’ubicar-se al carrer de Santa Clara i al carrer dels Ciutadans es concentrarà a la plaça de l’U d’Octubre del 2017. 

Referent a les atraccions de Fires, cal recordar que la jornada econòmica, amb un 2x1 a les atraccions, serà el dimecres 3 de novembre a partir de les 17 h i que les anomenades “Fires en silenci”, amb atraccions adaptades acústicament i lumínicament a nens i nenes amb necessitats especials, serà el dijous 4 de novembre d’11 a 13.30 h i de 16.30 h a 21 h. El Circ Històric Raluy també oferirà una jornada econòmica amb sessions a 3 euros el dia 2 de novembre.

En relació amb l’espai de la Copa, en lloc de les tradicionals barraques enguany hi haurà dues grans barres (una a la zona de l’esplanada i l’altra a la zona superior de La Copa) gestionades de forma col·laborativa per les entitats següents: Fal·lera Gironina, Diables de l’Onyar, Club Esportiu Santa Eugènia de Ter, Club Rítmica Girona, CE Pontenc, Associació Salsa Jove, Casal Independentista El Forn, Estudiants Universitat de Girona, Girona Club Hoquei, Club Voleibol Agrupació Vista Alegre Parròquia, Club Esportiu Patinatge Artístic Girona, Agrupament Escolta i Guia Pare Claret, Associació de Naturalistes de Girona i Club Escacs Gerunda. Tal com es va informar a finals de setembre, la decisió de fer aquestes barres comunitàries es va prendre de forma conjunta entre l’Ajuntament de Girona, la Comissió de la Copa i les entitats ja que la gestió d’aquesta forma donava una capacitat d’adaptació més alta a les entitats participants, també en el cas que es flexibilitzessin les restriccions establertes pel PROCICAT tal com ha passat.

Enguany es podran recollir els programes oficials de Fires a l’Ajuntament de Girona (edifici consistorial), a l’Oficina de Turisme i als centres cívics repartits pels barris. Podeu consultar la programació completa i actualitzada al web www.girona.cat/firesdesantnarcis.

Qualsevol novetat o canvi en les activitats es donarà a conèixer a través del web i dels perfils oficials de l’Ajuntament a les xarxes socials Facebook, Twitter i/o Instagram.

Programa de Fires en PDF
Tornar