Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El Cicle de Cinema Jueu torna a Girona estrenant dates i col·laboració amb el Truffaut

Demà, dia 14 d’octubre, i el proper 21 d’octubre, a les vuit del vespre, es presentarà una selecció de tres pel·lícules del Festival de Cinema Jueu de Barcelona.  

El Cicle de Cinema Jueu torna a Girona després de l’aturada per la pandèmia de COVID-19 estrenant dates i espai. Enguany, a diferència dels anteriors, les pel·lícules es podran veure aquest mes d’octubre, coincidint amb el Festival de Cinema Jueu de Barcelona, en lloc de l’estiu, tal com es feia fins ara. A més, el cicle incorpora la col·laboració del Cinema Truffaut, que serà l’escenari de les projeccions previstes.

Un any més, el Patronat Call de Girona ha programat les sessions del Cicle de Cinema Jueu conjuntament amb el Festival de Cinema Jueu de Barcelona (FCJB). A Girona s’hi podran veure dos pel·lícules seleccionades del festival: Bruxelles Transit, que es visionarà demà, dijous 14 d’octubre, i Un éte a la Garoupe i Searching for Gerda Taro, que es podran veure dijous de la setmana vinent, dia 21 d’octubre.

Fa 10 anys que es va iniciar el cicle de cinema en col·laboració amb el FCJB, i que es va convertir en l’activitat “Nits de pel·lícula al Call”. Un programa que, el juliol del 2011, es presentava com una nova oferta per complementar la programació d’estiu de la ciutat, amb pel·lícules en versió original subtitulades que no es trobaven en els circuits comercials del país. 

El cicle, amb sessions a l’aire lliure i a la fresca, canvia aquest any d’escenari i de dates. La col·laboració amb el Truffaut permetrà a l’esdeveniment gaudir de les noves sales de l’equipament. Enguany se celebra a la tardor, en comptes de l’estiu, coincidint amb el festival barceloní, gaudint així d’altres beneficis com la presència de directors i directores que durant aquests dies presentaran les seves obres a Barcelona i Girona.

Aquesta cooperació, que es recupera després de l’aturada obligada per la pandèmia l’estiu passat,  ha estat també un exercici interessant per cercar allò que uneix temàticament i artísticament cultura jueva i memòria. 

L’altra reflexió que s’amaga en les obres que es presenten és una reflexió de gènere sobre qui foren aquelles dones sovint eclipsades pels seus homòlegs masculins, que aportaren una llum i una sensibilitat especial als seus treballs, al seu art, a la vida del seu entorn i que influïren, segurament sense proposar-s’ho, en l’art, la cultura i el desenvolupament personal de generacions posteriors. 

La selecció que es presentarà a Girona és la següent:

  • Dijous 14 d’octubre, Bruxelles Transit (Bèlgica, 1980), dirigida per Samy Szlingerbaum, una de les primeres pel·lícules modernes parlades en ídix. Relata l'emigració d’una família polonesa que mai no va aconseguir integrar-se del tot a Bèlgica, el país del seu exili després de l'Holocaust, sense papers, sense conèixer l’idioma, provinent d’una altra cultura i amb una història personal difícil de casar en el nou entorn. Una història intima, familiar i realista de tot allò que significa el canvi no desitjat.
  • Dijous 21 d’octubre es proposa una doble sessió, amb Un été à la Garoupe (França, 2020), dirigida per François Lévy-Kuentz, un film que mostra l’amistat entre una colla de pintors, fotògrafs i poetes apassionats per l'art (Man Ray, Paul Éluard, Picasso entre altres), l'estiu del 1937 en un poble a la vora d’Antibes. I tot seguit, Searching for Gerda Taro (França, 2021), dirigida per Camille Ménager. El 1936, en esclatar la Guerra Civil Espanyola, Gerda Taro i Robert Capa s'uneixen als republicans per documentar i fotografiar la lluita contra el feixisme, amb l'objectiu de despertar la consciència adormida d'una Europa indecisa. 

Les projeccions, en versió original subtitulada, començaran a les 20 h. L’entrada és lliure fins a completar l’aforament.

Més informació:
www.girona.cat/call
www.fcjbarcelona.org
www.cinematruffaut.com

Tornar