Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Marco Mezquida obre la programació de tardor de l’Auditori de Girona amb el seu “Talismán”

El pianista menorquí presenta un dels seus discos més lluminosos, acompanyat de Martín Meléndez al violoncel i les percussions d’Aleix Tobias. Lee – Roozeman – Varvara oferiran el Trio de Xostakóvitx aquest diumenge 26 de setembre

El brillant pianista i compositor Marco Mezquida arriba a Girona al capdavant del seu extraordinari trio per presentar el seu darrer disc, Talismán (autoeditat, 2020). El menorquí actuarà aquest dissabte 25 de setembre a les 20 h a la Sala de Cambra, i les entrades estan a la venda a www.auditorigirona.org.

Nascut a Maó el 1987 i llicenciat a l’ESMUC al 2009, Marco Mezquida està considerat com una de les aparicions més brillants i prometedores en l’escena musical de la península. Tot i la seva joventut, ha estat escollit Músic de l’Any per l’Associació de Músics de Jazz i Moderna de Catalunya quatre vegades; ha presentat el seu concert de piano sol al Palau de la Música i ha estat convocat per una interminable llista d’artistes de primer ordre per realitzar col·laboracions i concerts arreu del món. Ha gravat més de mig centenar de discos amb els millors músics del país: 15 com a líder i colíder i 36 com a sideman. Ha actuat en auditoris i clubs de jazz emblemàtics d’arreu del món, i ha presentat els seus projectes en festivals de 30 països. 

Ara porta per primera vegada a Girona el seu treball més vital, lluminós i mediterrani, que combina elements i identitats on conviuen el clàssic i el contemporani, el tradicional i el modern, el jazz i la cançó. Un disc amb referències a Granados, Turina, Albéniz, Liszt, Chopin, música folklòrica i popular, Eliseo Parra, Coetus, i Keith Jarret, entre d’altres. Acompanyat de Martín Meléndez al violoncel i Aleix Tobias a les percussions, mostrarà tota la seva llibertat estètica i creativa com a improvisador i compositor.

Les entrades i abonaments es poden adquirir a través del web www.auditorigirona.org. Seguint la normativa actual, l’Auditori de Girona segueix amb l’aforament del 70% i se segueixen aplicant de manera estricta totes les mesures per a la prevenció de la covid-19 per fer de l’equipament un espai segur.


Trio de Xostakóvitx, aquest diumenge
El repertori de trio amb piano està ple de petits miracles d’inspiració musical. Aquest diumenge 26 de setembre a les 19 h, els joves solistes Christel Lee (violí), Jonathan Roozeman (violoncel) i Varvara (piano) oferiran un programa amb tres obres mestres del repertori clàssic. Es tracta del Trio en mi bemoll major, op. 148, D.897, Nocturn de Schubert; el Trio en re major, núm. 1, op. 70, Fantasma, de Beethoven, i el Trio en mi menor, núm. 2, op. 67 de Xostakóvitx. Tot i que inicialment estava prevista la participació de Fumiaki Miura, finalment el violinista serà Christel Lee.

Guanyadora del primer premi del Concurs Internacional de Violí Jean Sibelius 2015 a Hèlsinki, la violinista canadenca-estatunidenca Christel Lee es va convertir en la primera nord-americana a aconseguir el premi en els cinquanta anys d’història del guardó. Ha estat convidada a actuar amb l’Orquestra Filharmònica d’Hèlsinki i, com a solista, amb orquestres com la Simfònica de la Ràdio de Finlàndia, la Simfònica de la Ràdio de Baviera, la de Corea o la de Vancouver, entre d’altres.

Jonathan Roozeman està forjant una carrera com a violoncel·lista d’excepcional integritat musical. Actualment, estudia a l’Acadèmia Kronberg amb Frans Helmerson. Ha tocat amb orquestres de renom com la Simfònica del Teatre Mariisnky, la Simfònica de la Ràdio Finlandesa, la Filharmònica de Sant Petersburg o la Tokio New City Orchestra. Ha col·laborat, entre d’altres, amb directors internacionals com Valery Gergiev, Sakari Oramo, Esa-Pekka Salonen, Osmo Vänská o Nikolay Alekseev.

Nascuda a Moscou, la pianista Varvara es va formar a l’Escola de Música Gnessin i al Conservatori Estatal Txaikovski de Moscou amb Mikhail Voskressensky i posteriorment a Hamburg amb Evgeni Koroliov. El 2006 va ser guardonada al Concurs Internacional de Bach de Leipzig i el 2012 va guanyar el Primer Premi del Concurs Géza Camina de Zuric. Entre els seus recents i futurs compromisos destaquen el debut al Suntory Hall amb la Tokyo Symphony Orchestra i Jonahtan Noot, actuacions a Meslay (França), col·laboracions amb l’Orquestra Simfònica de Galícia, així com recitals en importants auditoris, entre d’altres.

Tornar