Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El Museu d’Història de Girona organitza un seguit d’activitats per dinamitzar l’exposició “Les coses que foren”

L’objectiu del programa, que començarà el dimecres 15 de setembre, és fomentar el coneixement dels relats diversos i plurals que han construït la història de la ciutat

Imatges de la inauguració de l’exposició “Les coses que foren”

El Museu d’Història de Girona ha organitzat un seguit d’activitats que s’enfoquen a dinamitzar l’exposició “Les coses que foren” i a fomentar el coneixement dels relats diversos i plurals que han construït la història de la ciutat. Les propostes començaran el pròxim dimecres, dia 15 de setembre, i s’allargaran fins a mitjans de gener del 2022. L’objectiu del programa és apropar més i millor el museu i els seus continguts a la ciutadania, i fer-la partícip del patrimoni històric i cultural que li és propi. 

"Girona brilla d’activitat cultural, i aquesta activitat és transversal: les lletres, les arts i la història es posen a l’abast de la ciutadania, i plegades configuren relats interessants d’una ciutat en moviment, una ciutat que batega. La mostra presenta aquesta faceta, la d’una Girona interpretada, dita, vista, imaginada i descrita per veus diverses des d’òptiques diverses, tant a través dels propis objectes com a través dels textos magnífics d’autores i autors que els han interpretat", assegura el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats.  

Les activitats es divideixen en dos grans grups: el cicle de conferències “Parlem d’elles: dones i històries” i els espais “Dialogant amb Les coses que foren”. Igualment el museu ofereix cada mes una visita guiada a l’exposició, conduïda per la comissària de la mostra i directora de l’equipament cultural, Sílvia Planas Marcé.  

Per una banda, el cicle de conferències vol aportar coneixement sobre períodes i personalitats històriques de la ciutat, a través dels relats d’algunes de les seves protagonistes: les dames que habitaren la ciutat medieval, les metges i llevadores de l’edat mitjana, les treballadores de la Grober i les dones de la comunitat gitana. El cicle començarà el pròxim 15 de setembre amb “Dames, monges i benefactores a la Girona medieval”, a càrrec de l’arxivera de l’Arxiu Municipal de Girona, Anna Gironella Delgà. Les sessions tindran lloc cada tercer dimecres de mes a les 18.30 h al Museu d’Història de Girona. 

Per l’altra banda, els espais “Dialogant amb Les coses que foren” proposen un intercanvi d’idees entre els autors i les autores dels textos que defineixen l’exposició, i posen el punt d’inflexió en la importància històrica dels objectes quotidians, en la projecció i percepció del patrimoni gironí, en les mirades envers les dones en la història i en la construcció de les diferents identitats ciutadanes. Els debats tindran lloc al Museu d’Història de Girona cada segon dissabte de mes a les 12 h. El primer diàleg serà el 9 d’octubre amb “Sotanes i xancletes. Visions i vivències del patrimoni cultural gironí”, a càrrec de José Antonio Donaire Benito i Francesc Miralpeix Vilamala. 

Totes les activitats són gratuïtes i, per tal de complir amb les restriccions sanitàries, tindran un aforament limitat. Caldrà fer inscripció prèvia en tots els casos a través del web del Museu d’Història de Girona.

Sobre l’exposició

L’exposició “Les coses que foren” es pot visitar al Museu d’Història de Girona des del mes de juny i fins al gener del 2022. Què diuen, què amaguen, què simbolitzen els objectes del museu? Com parlen del passat de la ciutat? De què i de qui fan de símbols? Com diuen i com perceben Girona, les diverses llengües que l’habiten? Aquestes són algunes de les preguntes que la mostra pretén respondre.

A través d’objectes destacats i curiosos, l’exposició explica històries de la ciutat i de la seva gent. D’un àngel sense cap fins a un conjunt ceràmic del segle XVIII, passant pel reliquiari de Sant Narcís, el retrat d’una “Bàrbara”, una taula d’inspecció ginecològica d’inicis de segle XX, les rajoles amb l’escut d’una dama medieval, un bombo per a sortejar temes d’examen, l’ordidor de la Grober, l’acordió que acompanyava els gegants, una càmera fotogràfica dels anys 60, un ventall de seda pintada, una obra d’art conceptual o el retrat irreal d’una gitana morta.

Els objectes preserven records i mantenen diàlegs entre ells i amb el passat. Una relectura amb perspectives diverses crea nous relats que, des dels marges de la història convencional, posen en relleu algunes petites grans qüestions que han anat construint Girona. Tots tenen valor patrimonial i tots suggereixen històries, que són fruit de les reflexions de qui ha mirat els objectes tenint en compte els temps, els espais i les vides que els envolten.

L’exposició proposa un recorregut per les històries de Girona i convida a exercir, manllevant-li l’expressió a Carles Rahola, el sentiment de noble curiositat per les coses que foren.

Podeu consultar totes les activitats a l’agenda del Museu d’Història de Girona.

Tornar