Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’artista Josep Niebla, a través de la seva esposa Montserrat Fort, dona part de la seva col·lecció d’art a l’Ajuntament de Girona

Està formada per prop de 600 obres de diferent autoria de l’art català i europeu comprès entre la segona meitat de segle XX i els primers anys del segle XXI. S'ha formalitzat a través d’una compravenda per un preu simbòlic d’un euro.

Imatge del moment de la donació

L’artista Josep Niebla ha donat una part de la seva col·lecció artística a l’Ajuntament de Girona. Es tracta d’un conjunt de prop de 600 obres integrat per pintures, escultures, gravats, fotografies, cartells i altres objectes artístics de diferent autoria. La col·lecció és una mostra representativa de l’art gironí, català i europeu comprès entre la segona meitat de segle XX i els primers anys del segle XXI. Formen part de la col·lecció obres de Jacob Engler, Henri Bukowski, Ginovart, Roca Fuster, Ràfols Casamada, Artigau, Miró o Dalí, entre altres artistes, i en destaca una molt bona representació d’artistes joves de Girona i de les comarques gironines. La cessió s’ha realitzat a través de la seva esposa, Montserrat Fort, que l’ha impulsat des del primer moment.

La donació, que s’ha fet a través d’una compravenda per un preu simbòlic d’un euro, s’ha fet efectiva avui al matí en un acte que ha tingut lloc al Museu d’Història de Girona en el qual hi han assistit el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats; la directora del Museu d’Història de Girona, Sílvia Planas, i l’esposa de Josep Niebla, Montserrat Fort.

“En nom de la ciutat i de l’Ajuntament de Girona vull donar el més sincer agraïment a l’artista Josep Niebla i a Montserrat Fort per aquesta donació”, ha assegurat el vicealcalde, Quim Ayats, que ha destacat que “accions altruistes com aquesta contribueixen a dotar Girona dels elements necessaris per al desenvolupament i el creixement cultural, social i humà”. “La col·lecció esdevindrà de ben segur una eina molt útil per promocionar la recerca, l’experimentació, la formació, la creació, la producció i la difusió de la cultura i l’art a la nostra ciutat”, ha explicat Ayats, que ha avançat que el consistori “la posarà ben aviat a disposició del públic investigador i de la ciutadania”.  

L’artista

Josep Niebla va néixer a Tetuan (Marroc) i viu a Catalunya des del 1962. Va cursar estudis superiors de Belles Arts a Tetuan, que va ampliar a Sevilla, Barcelona i París  L'any 1962 va decidir instal·lar-se a Girona on va participar activament en la vida del país, fins a emplaçar la seva casa-taller en una masia a Casavells, on va instal·lar l’estudi i va crear una fundació. Ha realitzat més de 200 exposicions a Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica. El 1975 va guanyar el gran premi de la Biennal Internacional de Barcelona. Ha pintat murals de gran format i ha realitzat també cartells, gravats, collages i il·lustracions per a llibres de bibliòfil. Ha exposat sovint tant a dins com a fora de l'Estat espanyol, i l'any 1992 va tenir lloc a Girona una mostra retrospectiva de la seva obra. El 2017 el Museu de Montserrat va acollir una exposició d’homenatge a l’artista, amb el títol “Explorar i reivindicar”.

Tornar