Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

“Esquerdar el cel”, acte de precloenda de la instal·lació “Je vous offre les oiseaux - Us ofereixo els ocells”

Aquest dissabte, 24 d’abril, a les 12 h, es farà una lectura dramatitzada de textos sobre Auschwitz, en memòria de les víctimes dels camps nazis, al pati del Museu d’Història dels Jueus.

El Museu d’Història dels Jueus organitza aquest dissabte, dia 24 d’abril, l’activitat “Esquerdar el cel”, en el marc de l’exposició temporal “Je vous offre les oiseaux – Us ofereixo els ocells”, que es pot visitar fins al 2 de maig a l’equipament. L’acte, que serà una precloenda de la mostra, es farà a les 12 h al pati del Museu i consistirà en una lectura dramatitzada de textos sobre Auschwitz en memòria de les víctimes dels camps nazis.

“Esquerdar el cel” estarà constituït per un espai escenogràfic en què dues actrius encarnaran algunes veus de supervivents de camps nazis que van donar testimoni de la seva relació amb l’entorn (els boscos que no ho eren, les flors que no ho semblaven, els ocells que hi eren absents o bé sinistrament presents). La iniciativa comptarà amb la presència de l’autora responsable de la instal·lació, Marta Marín-Dòmine, i les actrius Isabelle Bres i Carol Muakuku, que donaran veu als textos. 

«Je vous offre les oiseaux - Us ofereixo els ocells»

Inaugurada el dia 4 de desembre de 2020, “la instal·lació és una proposta artística pensada com a gest de reconeixement a una de les percepcions compartides per molts supervivents: no haver vist mai cap ocell sobrevolant els camps de concentració”, explica el vicealcalde de l’Ajuntament de Girona i regidor de Cultura, Quim Ayats.

La instal·lació pren com a referència el camp d’Auschwitz-Birkenau per fer èticament rellevant el contrast entre el que es percep en la quotidianitat i la seva distorsió sota una situació de violència extrema. Birkenau va ser alhora camp de concentració per als detinguts per raons polítiques, religioses, sexuals i socials, i camp d’extermini dels jueus europeus i de les poblacions sinti i roma. 

Amb tot, per a un visitant extern i distant, Birkenau era un extens bosc de bedolls curosament cuidat per amagar de la vista les cambres de gas i els crematoris. El 1940 l’ornitòleg Günther Niethammer, allistat a les Waffen-SS, obté llicència per estudiar les aus de la zona des d’un observatori reclòs per evitar veure els presoners. Hi cataloga 127 espècies d’ocells.

La instal·lació convida els visitants a fer un recorregut breu pel paisatge visual i sonor del camp a través d’imatges filmades a Birkenau i de l’escolta d’una peça sonora confegida amb sons de 127 ocells enregistrats al lloc, en un intent, per bé que impossible, de retornar al passat allò que les víctimes no perceberen.

Inscripció prèvia
Més informació
Tornar