Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La Marfà obre una nova convocatòria del Programa de suport a la creació musical

Se seleccionaran fins a 8 projectes musicals per participar en les tres modalitats d’ajudes: l’acompanyament artístic, les residències internacionals de creació i les ajudes a primers enregistraments.
Formacions i artistes com Joina, Criatures, BigBlack Rhino, David Mauricio o Biflats han rebut aquestes subvencions durant els últims anys.

La Marfà – Centre de Creació Musical de l’Ajuntament de Girona ha obert una nova convocatòria per seleccionar els grups i les formacions musicals que formaran part del Programa de suport a la creació de l’any 2021. “Es tracta d’una convocatòria anual d’ajudes per a projectes musicals que inclou diferents modalitats. En concret hi ha: el programa d’Acompanyament artístic, adreçat al desenvolupament de bandes i formacions en vies de professionalització; les Residències internacionals de creació, adreçades a músics professionals que vulguin treballar projectes de creació amb altres artistes d’àmbit internacional; i les ajudes per a Primers enregistraments fonogràfics, adreçades a grups novells i sense cap material editat”, explica el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats. 

Per una banda, hi ha la línia de l’Acompanyament artístic adreçat a músics professionals o en vies de professionalització que vulguin rebre un suport personalitzat per consolidar la seva trajectòria. Les ajudes consisteixen en l’assessorament i la contractació de professionals de referència especialitzats en diferents matèries com la producció artística, la producció tècnica, la comunicació i les plataformes digitals que acompanyen i fan de mentors als projectes seleccionats durant tot un any. També es preveu la cessió d'espais de treball i d’assaig als grups. 

El programa, que es realitza conjuntament amb la Casa de la Música del Gironès, té una dotació econòmica anual de 20.000 euros, amb un màxim de 8.000 euros per grup. En total, es seleccionaran tres projectes.

Des de l’any 2016, hi han participat 15 artistes com Joina, Criatures, BigBlack Rhino, David Mauricio o Biflats. Les sol·licituds per participar en la convocatòria actual es poden presentar fins al 28 d’abril.

Per altra banda, hi ha les Residències internacionals de creació adreçades a músics professionals que vulguin treballar projectes de creació amb altres artistes d’àmbit internacional. La voluntat d’aquest programa és facilitar la internacionalització dels creadors catalans. S’accepten propostes inèdites de qualsevol estil de música i projectes que impliquen mobilitat artística i que necessiten desenvolupar un procés creatiu internacional en format de residència.

La beca consisteix en la cessió d’espais de treball i en un ajut per finançar una estada de creació de cinc dies de durada a La Marfà. Té una dotació econòmica anual de 12.000 euros, amb un màxim de 6.000 euros per a projecte. 

Els artistes seleccionats l’any 2020, en la primera edició del programa, van ser Ayna Veer, un quartet de jazz format per músics de Turquia, Israel i Catalunya; Eclosió, un singular trio de jazz format pels francesos Olivier Jambois i Gregory Sallet i el prestigiós bateria novaiorquès Jim Black; i Suona Meets Gralla, un projecte en l’àmbit de les músiques d’arrel format entre músics catalans i taiwanesos i liderat per Manu Sabaté.

En la nova convocatòria 2021-2022 se seleccionaran fins a tres nous projectes de residència. Les sol·licituds per participar-hi es poden presentar fins al 28 d’abril.

Per últim, hi ha les ajudes als Primers enregistraments fonogràfics adreçades a grups novells i sense cap material editat.  L’objectiu de la convocatòria, que es realitza conjuntament amb la Casa de la Música del Gironès des del 2013, és impulsar la creació musical emergent a Girona. 

Es concedeixen dues ajudes a grups per realitzar el seu primer enregistrament (entre 2 i 4 temes). El suport consisteix en la cessió gratuïta de l’estudi de gravació i l’acompanyament d’un productor musical que orienta les bandes tant en la vessant artística com en la tècnica de l’enregistrament. Els grups seleccionats en la darrera convocatòria van ser la banda gironina de rock i metal Remina, i la formació gironina de música clàssica Trio Capmany. 

En aquest cas, les sol·licituds per participar en la convocatòria actual d’ajudes a primers enregistraments es poden presentar entre l’1 i el 25 de setembre de 2021.

Tornar