Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La Mercè comença l’any 2021 amb noves propostes culturals

L’Escola Municipal d’Humanitats engega la segona edició del cicle “Art i filosofia” juntament amb la Casa de Cultura, i s’obre al públic la nova exposició de l’artista Núria Merino “Cosir núvols: fràgils incerteses”.

El Centre Cultural La Mercè ha començat aquest 2021 amb noves propostes culturals i formatives. D’una banda, l’Escola Municipal d’Art inicia l’any amb la nova exposició de l’artista Núria Merino (Girona, 1967), que obrirà les portes el proper dijous, dia 14 de gener. Des de la pulsió de la metàfora “cosir núvols” i de l’expressió “fràgils incerteses”, que despleguen significats ambivalents, complementaris i contradictoris, les pintures i els mapes mentals de Núria Merino transiten per diferents registres d’una realitat provisional, fràgil i incerta, que es redefineix en la seva pròpia contracció i expansió. El llenguatge, les paraules i les seves relacions apunten a formes de ser i estar, a espais que les línies, colors, formes i textures ressegueixen estenent marges que serveixen de substrat a noves escriptures i traçats. L’exposició es podrà visitar fins al 12 de març a la sala d’exposicions.

Agafarà el relleu cultural a La Mercè la mostra “La veritable il·luminació no brilla”, de Vicenç Viaplana (Granollers, 1955), organitzada conjuntament amb la Fundació Vila Casas de Barcelona i que vol reivindicar l’obra de l’artista. La mostra es podrà visitar entre el 18 de març i el 21 de maig a la sala d’exposicions de La Mercè i està vinculada a l’exposició “Vicenç Viaplana, els llocs de la pintura” que tindrà lloc a l’ Espais Volart de Barcelona entre finals de gener i principis de maig.

L’espai del claustre recuperarà l’exposició fotogràfica “Una imatge i mil paraules”, vinculada al Festival MOT de Literatura Girona – Olot, que es va haver de suspendre per la pandèmia de la COVID-19. Les fotografies es podran veure entre l’1 i el 26 de març, coincidint amb les dates en que tindrà lloc el festival a la ciutat (del 18 al 20 de març).

La mostra “Petits amics”, amb un recull de fotografies de l’artista Josep Vinyets, es podrà visitar a la sala pati entre el 4 de març al 30 d'abril.

Completen la programació expositiva de l’Escola les obres murals del plafó d’Art propi, un projecte que pretén mostrar els treballs més interessants d’exalumnes i alumnes de l’equipament, amb les propostes “Labors”, de Paula Clay (del 15 de gener al 5 de març); i amb “Gènesi”, d’Alba Serrat (del 12 de març al 30 d'abril). També s’exposaran les peces escultòriques d’Escultures al claustre, amb les creacions de Carla Puig (del 13 de gener al 8 de març) i de Juan de la Cruz (del 10 de març al 10 de maig).

D’altra banda, l’Escola Municipal d’Humanitats (EMHU) iniciarà la seva programació amb una nova edició del Club Trias de lectura d’assaig, organitzat conjuntament amb la Càtedra Ferrater Mora de la Universitat de Girona. La lectura escollida és Vivències i creences, de Ramón Cotarelo. Les sessions tindran lloc el 19 de gener, el 9 de febrer i el 9 de març, a les 19 h.

A més, el dijous 4 de febrer, l’Auditori de La Mercè acollirà la presentació en format xerrada-tast de “Més lloc per a la fosca”, un espectacle híbrid –musical, literari, d’arrel, experimental i escènic– que parteix de l’univers mític de Caterina Albert (Víctor Català), organitzat en col·laboració amb Càtedra Víctor Català de la Universitat de Girona i comptarà amb Carles Viarnès, Míriam Encinas-Laffitte, Elvira Prado-Fabregat i Laia Fortià.

També aquest 2021, l’EMHU engegarà la segona edició del cicle “Art i filosofia: mirar amb la paraula”. Després de l’èxit de públic de l’any passat, l’Escola ha organitzat de nou la proposta juntament amb la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, i tindrà lloc durant els mesos de febrer i març. El cicle està format per sis sessions repartides entre el Centre Cultural La Mercè (8, 15 i 22 de febrer, a les 19 h) i la Casa de Cultura de Girona (1, 8 i 15 de març, a les 19 h) que permetran reflexionar sobre sis obres d’art de sis artistes de diferents èpoques i els grans reptes filosòfics que plantegen. Comptarà amb la participació de Joan Manuel del Pozo, Javier Montes, Itziar González Virós, Lluïsa Faixedas i es recuperaran les dues sessions que es van haver de suspendre degut a la pandèmia, amb Jèssica Jacques i Rafael Argullol.

Durant el mes de gener, l’Aula d’escriptura ha organitzat dos monogràfics complementaris a la formació semestral per mòduls. El primer es tracta del curs “L'art del diàleg: quan i com”, amb la professora Carlota Gurt, en el qual, a partir de textos modèlics, es proposaran exercicis d’escriptura per comentar a la classe. El segon és el monogràfic del professor Vicenç Pagès “Els millors contes del món”, en el qual es proposarà a l’alumnat llegir i comentar amb deteniment nou contes de diversos orígens i estils, escrits per autors com Leonora Carrington, Julio Cortázar o David Foster Wallace, que el coordinador del curs considera els millors que ha llegit mai. Serviran per parlar del tema, del final, del punt de vista i de tot el que sorgeixi.

L’Aula d’escriptura també iniciarà el segon semestre del curs 2020-2021 amb els cursos de prosa i poesia del mòdul 2 a partir del dimarts 9 de febrer, i del mòdul 4, el darrer del programa formatiu, en el qual l’alumnat desenvoluparà un projecte literari propi vinculat al seu itinerari: poesia, relat, etc, i ho farà guiat per un tutor que seguirà la seva evolució amb trobades presencials i contacte virtual.

Centre Cultural La Mercè
Tornar