Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona presenta “Girona de novel·la”, una ruta literària en podcast per redescobrir la ciutat

Es tracta d’un itinerari que es pot recórrer de forma individual a partir d’una audioguia amb textos de sis llibres que tenen lloc als carrers i places del municipi.

L’Ajuntament de Girona ha presentat avui “Girona de novel·la”, una ruta literària per redescobrir la ciutat a través del relat de diferents llibres que tenen lloc als carrers i places del municipi. Es tracta d’un itinerari que es pot recórrer de forma individual a partir d’una audioguia amb textos escollits i recitats per l’escriptor i periodista, Martí Gironell. Aquest migdia, el vicealcade de Girona i regidor de Cultura, Quim Ayats, ha presentat la ruta literària en roda de premsa, juntament amb l’escriptor.

“Com a servei públic tenim clar que hem de continuar oferint cultura: presencial, virtual o en format híbrid. L’important és no aturar-se perquè necessitem la cultura per viure i créixer com a persones. Acostar la literatura, fer-la propera com a via de foment de la lectura, és també un objectiu clar d’aquest govern. Ho fem amb molts projectes diferents i ara fem un pas més i hem creat una ruta amb format podcast amb el segell d’en Martí Gironell”, ha afirmat el vicealcade.

La ruta “Girona de novel·la” transcorre per diferents llocs emblemàtics de la ciutat que han inspirat a diferents autors. Des de la pàgina web girona.cat/rutesliteraries, la ciutadania pot accedir a un mapa on hi ha assenyalats els punts on cal parar-se a escoltar els àudios corresponents, que també es troben en aquesta pàgina, i submergir-se en les obres literàries. 

La ruta consta de sis novel·les de sis autors diferents, i cada obra consisteix en un podcast diferent. El recorregut fa parada a la Torre Gironella amb l’obra Els Llunàtics de Pep Prieto i segueix pel carrer de la Força i el call jueu amb els relats de L’atles furtiu d’Alfred Bosch. La ruta també s’atura a les primeres voltes de pedra de la Rambla per escoltar les paraules de Cera de Miquel Pairolí. Al carrer de l’Argenteria cal aturar-se davant la Llibreria Geli i gaudir dels relats que Gerard Quintana ha escrit a Entre el cel i la terra. Finalment, l’itinerari passa per la plaça Independència, davant el cafè de la Riba, amb La dona efervescent de Mar Bosch i pel carrer Bonastruc de Porta, davant el mural de la Cocollona, amb Las leyes de la frontera de Javier Cercas. 

L’escriptor, Martí Gironell, ha preparat aquest itinerari literari per la ciutat amb l’objectiu de llegir-la amb uns altres ulls, tal com l’han plasmada diversos autors en diferents moments de la seva història,  i d’admirar el seu patrimoni històric a través de la literatura. Així, la ciutadania pot recórrer alguns carrers de bracet amb Miquel Pairolí, Javier Cercas, Mar Bosch, Gerard Quintana, Pep Prieto o Alfred Bosch. “L’objectiu doncs no és altre que veure la ciutat d’una altra manera, interpretar-la, conèixer-la o reconèixer-la i descobrir-la o redescobrir-la gràcies a literatura”, ha afirmat l’escriptor durant la roda de premsa. 

El consistori, a través de l’Escola Municipal d’Humanitats, ha creat moltes rutes literàries al llarg dels anys, amb la intenció d’unir literatura i patrimoni i de donar a conèixer la ciutat a partir de les paraules d’aquells que l’han descrita. En aquests moments la situació actual no permet fer rutes amb grans grups, però sí que permet continuar oferint noves visions sobre la ciutat a partir de la literatura. Amb aquest objectiu l’Escola Municipal d’Humanitats, amb la col·laboració de la UMAT i el Servei de Biblioteques, ha creat “Girona de novel·la”.

"Girona de novel·la", una ruta literària per la ciutat
Plànol interactiu de les rutes literàries
Tornar