Header: Cooperació

Cooperació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’alumnat dels cicles infantil i inicial de primària de Girona participa en la festa de cloenda de la campanya “Fem les Paus” al parc del Migdia

L’acte, que s’emmarca dins del Dia Escolar de la Noviolència i la Pau, arriba enguany a la seva desena edició

L’alumnat dels cicles infantil i inicial de primària de sis centres educatius de Girona ha participat aquest matí en la desena edició de la festa de cloenda de la campanya “Fem les Paus”, que commemora el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau (DENIP). Aquest any, la iniciativa tenia com a objectiu posar en pràctica entre els infants l’acció de “fer les paus” i treballar la cultura de la pau a través de la reflexió i la creació artística. 

L’esdeveniment ha tingut lloc al parc del Migdia i ha comptat amb l’assistència de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ha donat les gràcies als infants per la feina que han fet en favor de la pau i ha posat en valor l’eslògan escollit Fem les paus: “fer les paus és una mostra de valentia, podem pensar diferent o pensar que un té o no la raó, però el que important és el respecte entre nosaltres, i això ho demostrem fent les paus”, els ha dit Madrenas. A l’acte també hi han assistit la regidora de Drets Socials i Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Núria Pi, i un representant de la Coordinadora d’ONG Solidàries, Jordi Planas. 

Durant la trobada, un grup de nens i nenes de les escoles participants ha fet la lectura del “Manifest per la pau”, i la companyia Trama Coop ha dinamitzat l’acte amb un espectacle de contes teatralitzats i la cantada de la cançó participativa “El món seria més feliç”.

L’objectiu del Dia Escolar de la Noviolència i la Pau, organitzat per l’Ajuntament de Girona i la Coordinadora d’ONG Solidàries, és que la comunitat educativa reflexioni sobre la cultura de pau i s’impliqui en la convivència i la justícia social des del seu entorn més immediat. 

Aquest any, han participat en la iniciativa uns 1.200 nens i nenes, que han treballat els valors de la pau positiva i de la resolució pacífica dels conflictes quotidians al centre educatiu. Concretament, les escoles de Girona que han format part de la campanya han estat l’escola Migdia, l’escola Doctor Masmitjà, l’escola Àgora, l’escola Maristes, l’escola Bell-lloc i l’escola FEDAC de Sant Narcís.

Tots els tallers i contes han sigut dinamitzats amb la col·laboració de l’alumnat dels cicles formatius d’Educació infantil i Integració social de l’Institut Montilivi de Girona, i el cicle d’Animació sociocultural de l’IES Vallvera de Salt.

Com en edicions anteriors, enguany la campanya inclou també l’activitat l’“Hora del conte”, adreçada a les famílies i orientada a completar el treball fet a les escoles. La proposta, organitzada pels nois i noies de segon curs del Cicle d’Educació Infantil de l’Institut Montilivi, tindrà lloc fins al 3 de febrer a les biblioteques municipals Just M. Casero, Salvador Allende i Antònia Adroher, a la Sala de Lectura Girona Centre, i a la biblioteca escolar Montfollet de l’Escola Montfalgars.

La iniciativa compleix deu anys

L’any 2020, la celebració del Dia Escolar de la Noviolència i la Pau a Girona compleix deu anys. Per això, aquesta desena edició de la iniciativa comptarà amb dues festes més, una per al cicle mitjà i una per al cicle superior de primària, que tindran lloc els dies 6 i 11 de febrer, respectivament, al Centre Cultural La Mercè. L’objectiu és que la trobada s’adapti a la feina que cada cicle ha fet durant la campanya i consti d’una proposta artística diferent. 

Al llarg d’aquestes deu edicions, els infants de la ciutat han treballat per la pau a través de diverses accions: l’any 2011 van decorar paraigües amb dibuixos i imatges a favor de la pau; el 2012 van plantar un miler de flors elaborades amb material de rebuig i amb missatges de pau als pètals; el 2013 van fer sonar timbals construïts i decorats per ells mateixos amb la intenció de reclamar la pau; l’any 2014 es van vestir amb vistosos fulards estampats i decorats amb motius pacifistes; el 2015 van il·lustrar llibres relacionats amb la pau o la resolució de conflictes; el següent any, el 2016, es van convertir en arquitectes per aixecar ciutats de pau; el 2017 van redactar notícies sobre experiències de pau i drets humans; el 2018 van posar de relleu persones anònimes i contemporànies que han aconseguit fer del món un lloc més humà, més just i més pacífic, i l’any passat van inventar jocs cooperatius que impulsessin els valors inclusius i per tant, fossin motor de construcció de societats més justes i pacífiques. 

Tornar