Header: Cooperació

Cooperació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Els defensors del Guapinol porten més de dos anys en presó preventiva per defensar l’aigua

Les acusacions contra les persones defensores de l’aigua de Guapinol s’emmarquen en un patró generalitzat de criminalització, violència i repressió contra activistes mediambientals a Hondures. Des del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans s’ha engegat una campanya de recollida de signatures per reclamar el seu alliberament.

Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kelvin Alejandro Romero, Arnold Javier Alemán, Ever Alexander Cedillo, Daniel Márquez i Jeremías Martínez Díaz són activistes mediambientals membres del Comité Municipal de Defensa de los Bienes Comunes y Públicos de Tocoa (CMDBCP) que s’enfronten des de fa anys a la posada en funcionament d’una mina d’òxid de ferro al Parc Nacional “Montaña de Botaderos Carlos Escaleras”, a Hondures. 

Els vuit activistes es troben en presó preventiva des de fa més de dos anys, a l’espera de judici, acusats d’incendi agreujat i privació injusta de llibertat. Tot i que al març de 2021 el Comité contra les Detencions Arbitràries de les Nacions Unides va instar l'estat d'Hondures a posar en llibertat els vuit activistes i va definir la seva detenció com "il·legal i arbitrària", el passat mes de juliol, el Ministeri Públic va demanar ampliar sis mesos més la presó preventiva. 

Les acusacions contra les persones defensores de l’aigua de Guapinol s’emmarquen en un patró generalitzat de criminalització, violència i repressió contra activistes mediambientals a Hondures.
Des del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans s’ha engegat una campanya de recollida de signatures per reclamar a l’Estat d’Hondures:

  • Que posi en llibertat els defensors de l’aigua de Guapinol, empresonats des de fa més de dos anys i pendents de judici.
  • Que retiri els càrrecs contra totes les persones defensores de l’aigua del municipi de Tocoa.
  • Que garanteixi la protecció i la integritat física de les persones que integren el Comité Municipal de Defensa de los Bienes Comunes y Públicos de Tocoa. 
  • Que respecti la decisió de la Cumbre Municipal del Agua i el Cabildo Abierto Municipal com espai de consulta on es va declarar el municipi lliure de mineria, amb una oposició clara a les concessions mineres d’Inversiones Los Pinares i Ecotek.
  • Que garanteixi el dret a les expressions legítimes i democràtiques d’oposició als projectes que poden afectar els entorns i els recursos naturals de les comunitats.
Signa ara
Vídeo presentació Guapinol
Tornar