Header: Cooperació

Cooperació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Rendint tribut a la figura de Casaldàliga, un revolucionari al costat dels desposseïts

L’Agenda Llatinoamericana, Justícia i Pau Girona i la Coordinadora d’ONGs apropen les causes del “Pare Llibertat” a Girona un any després de la seva mort i en celebració del 30è aniversari de l’Agenda Llatinoamericana

L’any 1968, quan el pare claretià Pere Casaldàliga (1928-2020) es traslladà a viure a Mato Grosso, a Brasil, la “Teoria de l’Alliberament” ja havia establert les bases per una proposta radical de transformació social que canviaria el transcurs de la història a l’Amèrica Llatina i el Carib, i que inspiraria el moviment altermundista arreu del món. Defensor d’aquesta expressió cultural, política y espiritual, i amenaçat de mort per les causes que advocava, demostrà que ser cristià i revolucionari havien de ser inseparables. Amb aquesta convicció, Casaldàliga li feu el puls al neoliberalisme, que considerava un sistema injust per naturalesa, i per tant, contrari a la pau. Però també s’oposà al Vaticà i als poders militars i polítics, situant-se del costat dels desposseïts i oprimits, especialment de les comunitats indígenes de les ribes del riu Araguaia.

Un any després de que ens deixés el que fou conegut com a “Pare Llibertat”, i en motiu del 30è aniversari de l’Agenda Llatinoamericana, del quan Casaldàliga en fou fundador; la Comissió de l’Agenda, Justícia i Pau Girona i la Coordinadora d’ONG Solidàries han organitzat quatre jornades per obrir un espai de reflexió sobre la figura del bisbe català de Sâo Félix d’Araguaia, tot presentant les grans causes que van guiar el seu pensament: la Justícia Universal, el decreixements com eina per salvar el planeta i la seva poesia.
Així, del dimarts 11 al dissabte 15 de maig, la figura i el llegat de Casaldàliga ressonarà per diferents espais de la ciutat de Girona.

Les jornades arrancaran el dimarts 11 de maig a les 19h. amb la Projecció de la pel·lícula “Descalç sobre la terra vermella” (2014) als Cinemes Truffaut i comptaran amb el seu guionista, Francesc Escribano i la benvinguda de la regidora de Drets Socials i Cooperació, Núria Pi.

El dijous 13 de maig a les 19h., el Col·legi d’Advocacia acollirà un Debat sobre Justícia Universal amb la investigadora i experta en Dret Penal Constitucional, Elizabeth Fuentes; i El professor i investigador en Ciència Política Salvador Martí.

El divendres 14 de maig a les 19h. el Col·legi d’advocacia també acollirà un Debat sobre Decreixement, que comptarà amb Joan Surroca, educador i museòleg i membre de Justícia i Pau;  i Biel Jover Avellà, doctor en Història Econòmica Moderna.

La clausura de les jornades, es celebrarà el dissabte 15 de maig a les 12h. al Claustre del Monestir de Sant Daniel, on es durà a terme una Lectura de Poemes del Bisbe Casaldàliga a través de la veu d’en Xavier Thió i la música de la Glòria Argay; i comptarà amb la clausura de la regidora de Serveis Socials i Cooperació: Núria Pi.

Les dues xerrades es podran seguir per streaming a través d'aquest enllaç.

Programa
Tornar