Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Resum del Ple municipal ordinari virtual de gener del 2022

El Ple va tenir lloc el dia 17 de gener del 2022.

Ahir va tenir lloc de forma telemàtica la sessió plenària ordinària i virtual corresponent al mes de gener del 2022. L’alcaldessa, Marta Madrenas, va presidir el Ple i va donar el tret de sortida de la sessió. Un cop aprovades les actes anteriors, l’alcaldessa va exposar els informes de Presidència amb dades d’ocupació i sobre la situació actual de la pandèmia de la COVID-19 a la regió sanitària de Girona. Acte seguit es van aprovar els decrets i acords a donar compte al ple i les ratificacions, i es va procedir a les votacions dels diferents punts que s’havien portat a les comissions informatives prèvies.

En primer lloc, es van debatre al ple els tres punts de la Comissió Informativa de Territori. El primer punt, el punt 5, sobre l’aprovació del reconeixement extrajudicial de crèdit amb el Consorci per al condicionament i la gestió del complex de tractament de residus de Solius, aquest punt es va aprovar per 14 vots a favor (JuntsxCat, ERC i la regidora no adscrita), 6 abstencions (Guanyem Girona) i 7 en contra (PSC i regidor no adscrit).

La regidora del grup del PSC Bea Esporrín va justificar el vot negatiu del seu grup per estar en desacord amb la gestió del govern en aquesta qüestió, entre altres temes perquè “pel fet de tenir convenis caducats pot haver-hi conseqüències per les arques municipals”. Esporrín també va denunciar que “en el cas de Solius el govern va tenir un any per posar-hi solució” i que la problemàtica encara s’allargarà ja que “falta documentació, que hauria de passar per un altre ple”.  

El punt 6, per a la ratificació de la municipalització i determinació de la forma de gestió dels serveis de neteja viària i recollida de residus, es van aprovar per 14 vots a favor (JuntsxCat, ERC i la regidora no adscrita), i 13 en contra (Guanyem Girona, PSC i regidor no adscrit).

En primer lloc, el regidor no adscrit Daniel Pamplona va explicar el seu vot negatiu per estar en contra de la forma de gestió del servei, en què “l’Administració pública en perdrà el control efectiu”. Pamplona va acusar el govern de ser responsable de la situació i va culpar la regidora Míriam Pujola “de permetre que avanci aquesta qüestió quan hi estava en contra, després d’haver obtingut alguna cosa a canvi”, va dir Pamplona.  

En el cas del grup del PSC, la seva portaveu, Sílvia Paneque, va posar en dubte que el nou acord porti una situació millor respecte la neteja a Girona i va destacar que “la ciutadania sent una gran insatisfacció”. Paneque va argumentar el vot negatiu del seu grup dient que “el model de gestió que s’aprova és totalment contrari al que faria el PSC, apostant per l’externalització en comptes de la integració, implicació i control del servei”.

Finalment, la regidora del Guanyem Girona Laia Pèlach va explicar el vot negatiu del seu grup denunciant que hi haurà un augment del cost, amb contenidors intel·ligents “dels quals no s’ha demostrat l’eficàcia” i privacitat del servei. Pèlach va dir que “el govern ha buscat aliances per portar a aprovació el seu model de gestió de la neteja i residus”, un model que “en el seu moment el govern ja havia presentat en un ple anterior i que ara porta de nou sense canvis ni millores”.

Seguidament es van debatre els cinc punts de la Comissió Informativa de de Territori. Els punts 7 (modificacions de prestacions derivades del contracte dels serveis de neteja dels centres i equipaments de l'Ajuntament de Girona, formalitzats amb l'empresa La bruixa neteges generals i manteniment), 8 (modificacions de prestacions derivades del contracte dels serveis de neteja dels centres i equipaments de l'Ajuntament de Girona, formalitzats amb l'empresa Multianau) i 9 (modificacions de prestacions derivades del contracte dels serveis de neteja dels centres i equipaments de l'Ajuntament de Girona, formalitzats amb l'empresa Multiserveis Ndavant ) es van aprovar tots tres per 21 vots a favor (JuntsxCat, PSC, ERC i els dos regidors no adscrits) i 6 abstencions (Guanyem Girona).

Pel que fa als punts 10 (modificacions de prestacions derivades del contracte dels serveis de neteja dels centres i equipaments de l'Ajuntament de Girona, formalitzats amb Fundació Mas Xirgu) i 11 (modificacions de prestacions derivades del contracte dels serveis de neteja dels centres i equipaments de l'Ajuntament de Girona, formalitzats amb la UTE Social Neteja Girona), aquests es van aprovar per unanimitat.

Finalment, es van debatre quatre punts més, corresponents a propostes urgents. Tant la primera (proposta urgent de canvi en el cartipàs corresponent a la modificació de l’acord del règim de dedicació i retribucions dels regidors i regidores de la corporació), com la segona (proposta urgent de canvi en el cartipàs corresponent a la modificació de l’acord de plantilla relatiu al règim del personal eventual), com la tercera (proposta urgent de canvi en el cartipàs corresponent a la modificació de l’acord relatiu a la delegació de competències del govern) i com la quarta (inici del procediment per licitar i adjudicar el contracte del serveis de neteja viària, recollida i trasllat de residus i de les deixalleries de la ciutat) es van aprovar per 14 vots a favor (JuntsxCat, ERC i la regidora no adscrita) i 13 en contra (Guanyem Girona, PSC i el regidor no adscrit).

En relació amb els tres primers punts urgents, el regidor no adscrit Daniel Pamplona va denunciar de nou l’actitud de la regidora no adscrita Míriam Pujola “per haver millorat el seu estatus polític” a canvi d’aprovar propostes del govern. 

Per la seva banda, la portaveu del PSC Sílvia Paneque va explicar el vot negatiu del seu grup “perquè hi ha motius per pensar que aquesta modificació del cartipàs s’ha aprofitat per poder aprovar un dels contractes més importants de l’Ajuntament per afectació i recursos”. 

En el cas de Guanyem Girona, el seu portaveu, Lluc Salellas, va recordar la voluntat inicial de la legislatura per part del grup de Guanyem d’arribar a acords amb Junts per Catalunya, “un acord que avui Junts i ERC trenquen presentant una proposta que arriba amb urgència i que s’aprova gràcies al grup de Ciudadanos, a canvi d’un tracte amb la regidora Pujola”. “El govern fa allò fàcil, comprant vots a canvi de favors i de salaris, i davant d’aquesta política no ens quedarem callats i no hi donarem suport”, va destacar Salellas. 

Pel que fa a la quarta proposta urgent, sobre el contracte dels serveis de neteja i recollida de residus, van defensar el seu vot negatiu tant el grup de Guanyem Girona com el del PSC. 

La portaveu del  PSC, Sílvia Paneque, va argumentar el vot negatiu del grup per motius econòmics, “ja que tindrà un impacte tant en pressupostos com directament en la ciutadania, amb un increment del cost del servei”, i també per motius tècnics. En aquest cas, Paneque va dir que els “preocupa la no existència d’una planificació per assolir els objectius europeus de transició ecològica i de recollida de residus”. 

En el cas de Guanyem Girona, la seva regidora Laia Pèlach va explicar que hi votaven negativament perquè no comparteixen el model plantejat ni les formes, ni la manca de negociació o la urgència amb què s’ha presentat. Pèlach va acusar el govern de tenir una visió amb “manca de participació i cogovernança”, i va voler destacar que “els reptes en la recollida és molt gran i que el model presentat pel govern no podrà afrontar aquests reptes”.  

Abans de passar a altres qüestions, es van debatre totes les mocions que anaven al Ple, tant les ciutadanes com les presentades pels grups municipals. La primera, presentada per l'Associació d'estudiants en defensa de l'educació pública en suport a les gironines encausades per les mobilitzacions post 1 d'octubre de 2017, la van defensar l’Òscar, la Carla, en Pau i en Robert, membres de l’associació, i es va aprovar per 19 vots a favor (JuntsxCat, Guanyem Girona i ERC) i 8 en contra (PSC i els dos regidors no adscrits).

La segona (per la pràctica inclusiva de l'esport a Girona), la va presentar el grup municipal del PSC i la va defensar el regidor del grup Jordi Calvet. En aquest cas, la moció es va aprovar per unanimitat. 

La tercera i última moció (per a la reforma de la plaça d'Espanya), la va presentar el grup municipal de Guanyem Girona i la va defensar el portaveu del grup, Lluc Salellas. Aquesta moció es va aprovar per 20 vots a favor (JuntsxCat, Guanyem Girona, ERC i la regidora no adscrita)  i 7 abstencions (PSC i regidor no adscrit).

Un cop fetes les votacions dels diferents punts que s’havien portat a les comissions informatives prèvies, feta la part de control, i després de l’apartat de precs i preguntes, l’alcaldessa va cloure el Ple. Podeu veure el Ple sencer al següent vídeo:

Tornar
— 30 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 30 de 92 resultats.