Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La biblioteca de l’Arxiu Municipal de Girona, ara molt més accessible

El catàleg i nombrosos recursos bibliogràfics en línia d’aquest servei municipal s’han migrat a un nou sistema integrat de gestió de la biblioteques per facilitar-ne l’accessibilitat i visibilitat. El portal es basa en el programari de codi lliure Koha, utilitzat per biblioteques d'arreu del món, sobretot a Europa i als Estats Units.

La biblioteca de l’Arxiu Municipal de Girona (AMGI) ha migrat els seus catàlegs a un nou sistema integrat de gestió de biblioteques que permet un millor accés a la documentació en línia d’aquest servei de l’Ajuntament de Girona i l’explotació dels nombrosos recursos digitals creats pel mateix arxiu. Gràcies a la nova plataforma, els usuaris i usuàries poden accedir a una gran quantitat de material, tant a través d’enllaços directes en forma de lectures recomanades com mitjançant la cerca bàsica o avançada. A més, el nou web de biblioteca de l’AMGI s’adequa ara als estàndards internacionals i facilitarà la cooperació amb altres institucions i plataformes de continguts bibliogràfics. 

El sistema està basat en el programari de codi lliure Koha, que compta amb una llarga trajectòria i una àmplia implementació arreu del món, sobretot a Europa i als Estats Units. Koha també agrupa una important comunitat de biblioteques, persones usuàries i empreses que comparteixen l’objectiu de desenvolupar i millorar contínuament el programa. Tot i que la seva adquisició és gratuïta, cal un servei extern que ofereixi la migració dels catàlegs i l’adaptació del programa a les característiques de cada centre. La biblioteca de l’AMGI ha confiat la implementació de Koha a l’empresa Orex, ubicada a Barcelona i amb experiència a l’hora de treballar amb aquest programari concret.

Amb l'entrada en funcionament d’aquest nou sistema, la biblioteca de l’Arxiu Municipal fa un salt qualitatiu per aconseguir dos dels objectius estratègics principals que s’havia plantejat el servei. D’una banda, integrar els seus catàlegs i l’hemeroteca al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) i, d’altra banda, situar i donar visibilitat a la seva biblioteca com a centre especialitzat en les àrees que li són pròpies, dins el Sistema Bibliotecari de Catalunya.

Concretament, la biblioteca de l’Arxiu Municipal de Girona està especialitzada en col·lecció local, és a dir, en totes aquelles publicacions relacionades amb la ciutat de Girona. En el cas d’aquesta col·lecció i de la secció d’imatge, l’AMGI té especial cura en la recollida de fons antics i patrimonials i en la seva preservació i difusió, mitjançant una política activa de digitalització i de creació de recursos bibliogràfics en línia. 

Més enllà de la col·lecció local i de la secció d’imatge, l’Arxiu també té una àmplia col·lecció d’història local dels municipis de les comarques gironines, i altres col·leccions destacables sobre arxivística, documentació i biblioteconomia. El catàleg aplega 18.000 registres bibliogràfics i prop de 1.400 capçaleres d’hemeroteca. 

Podeu consultar la biblioteca de l’Arxiu Municipal de Girona al nou web: bibliotecasgdap.girona.cat

Tornar