Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona edita un nou volum de la col·lecció “Girona fotògrafs” dedicat a Juli Torres Monsó

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, presidirà la presentació del llibre avui, a les 19 h, a la Sala Miquel Diumé del consistori

Crèdits: Gegants. 16 de juny de 1976

“Juli Torres Monsó” és el títol del 16è volum de la col·lecció Girona Fotògrafs. El llibre conté un centenar de fotografies de temàtica diversa, entre les quals predominen els paisatges naturals, però també hi ha escenes de la vida quotidiana a Girona i alguns retrats amb una clara intencionalitat artística. 

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, presidirà la presentació del llibre aquesta tarda (19 h) a la Sala Miquel Diumé de l’Ajuntament de Girona, que comptarà també amb l’autor del text i catedràtic de Fotografia de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, Manolo Laguillo, i el cap del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions de l’Ajuntament i director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge, Joan Boadas.

Juli Torres Monsó va néixer a Girona l’any 1925 i va morir a la mateixa ciutat el 1999, a l’edat de 73 anys. Va ser durant molts anys un fotògraf amateur, fins que es va poder establir professionalment a la dècada dels 60. La seva vocació començà ben aviat, quan a l’edat de 15 anys el seu pare li va regalar la seva primera càmera, una Kodak amb manxa i rodet de 8 fotos. No obstant això, a diferència del seu germà Francesc, Juli va haver d’abandonar la seva vocació artística per guanyar-se la vida i va treballar com a mecànic ajustador al taller de Can Sarassa,

L’any 1967, juntament amb la seva esposa Concepció Tor, va obrir un establiment de fotografia amb el nom FotoCine Juli Torres, al carrer Abeuradors, número 1, de Girona, molt a prop de la plaça del Vi. La botiga, dedicada gairebé en exclusiva a la fotografia de galeria i al revelat, va romandre oberta fins a l’any 1994, any en què va tancar definitivament per jubilació dels seus propietaris.

A més, Juli Torres va tenir una vida associativa intensa: fou president de la secció de Girona de la Unió Excursionista de Catalunya (UEC), va formar part de la primera junta de l’Agrupació Sardanista de Girona, nascuda l’any 1955 i va ser membre de l’Associació Fotogràfica i Cinematogràfica de Girona, l’AFIC, entitat amb la qual va participar en diferents concursos i va arribar a guanyar premis com a amateur. També va fer de membre del jurat en alguns dels premis que l’AFIC organitzava.

El fons fotogràfic, format pel seu treball i el de la seva dona, es conserva al Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) des de l’any 2005. Està format per més de 12.000 fotografies, entre les quals destaquen els reportatges que de forma continuada va fer de de l'Exposició de Flors de Girona, així com les fotografies de gran format amb una vocació més artística.

La col·lecció “Girona Fotògrafs”, editada conjuntament per l’Ajuntament de Girona i Rigau Editors, té com a objectiu posar en valor l’obra de fotògrafs gironins o amb una producció fotogràfica vinculada a Girona.

Tornar