Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El Modern serà un centre dedicat a les arts audiovisuals i digitals

Des d’El Modern. Centre Audiovisual i Digital s’impulsarà la formació, creació i exhibició dirigida als sectors creatius audiovisuals i digitals de Girona i el seu entorn

Imatges de la roda de premsa

Després de la reforma de la primera fase d’El Modern, el nou equipament serà un centre dedicat a les arts audiovisuals i digitals. Aquest migdia ha tingut lloc la presentació del projecte que s’hi desenvoluparà a càrrec de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la diputada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Montse Mindan; la directora general d’Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya, Marisol López, i el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats. 

"L’equipament pretén ser un centre de referència a tot el territori de creació, exhibició i difusió digital i audiovisual. Creiem en la cultura i volem que la cultura esdevingui un sector econòmic més per a la dinamització de la ciutat. Calia fomentar la creació per evitar la fuga del nostre talent. Això vol dir també protegir la nostra llengua. Aquest és un exemple més de quàdruple hèlix tal com exigeix Europa perquè el projecte s’ha fet amb el territori, amb totes les administracions, amb empreses i agents econòmics, i amb les entitats del coneixement", ha afirmat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. 

La diputada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Montse Mindan, ha destacat en la seva intervenció que: “Des de la Diputació de Girona apostem per les sinergies entre les diferents administracions que aporten solucions perquè la societat prosperi. Aquest projecte ha d’esdevenir un dinamitzador de l'activitat cultural del territori, una eina de coordinació i foment de les arts, per tal d’impulsar el sector de les indústries culturals i creatives com a eix vertebrador d’especialització econòmica potent i faci emergir el talent cultural del territori gironí”.

Sota el nom El Modern. Centre Audiovisual i Digital, l’equipament tindrà com a finalitat afavorir la creació de noves empreses i fomentar la professionalització especialitzada d’aquests àmbits per evitar la fuga de talent i la manca d’oportunitats d’aquests sectors en el territori. Per aquest motiu es portarà a terme un programa d’impuls als sectors audiovisual i digital que es vincularà tant amb el sector creatiu i empresarial com amb els equipaments formatius especialitzats de Girona i el seu entorn.
 
Es tracta d’un projecte que vincula les necessitats del sector amb el contingut del propi equipament, que consta d’espais especialitzats com un plató i una sala annexa, una sala de postproducció d’imatge i el Cinema Truffaut, que properament disposarà d’una segona sala. A El Modern també s’hi ubica l’Oficina de Foment de les Arts i la Girona Film Office. Així mateix, a través del projecte digital, també s’ha posat en funcionament una aula gràfica amb impressores 3D al Centre Cultural La Mercè.
 
Cal destacar que l’àmbit digital del projecte rep el suport de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya, gràcies a la qual enguany s’ha pogut iniciar a El Modern la primera edició de la incubadora de videojocs GameGi amb dos equips que desenvoluparan un videojoc al llarg de sis mesos. També està previst que a partir del 2023 es desplegui un programa formatiu, divulgatiu i d’exhibició de les arts digitals al centre. 

“Aquesta iniciativa, que reforça i amplifica la cultura digital al territori, és una molt bona notícia pel Departament de Cultura. Catalunya té un gran potencial i un talent creatiu i artístic digital de referència internacional. La posada en marxa de GameGi i el projecte d’El Modern és l’evidència que les comunitats formatives i professionals vinculades al videojoc i a la cultura digital de Girona gaudeixen d’un bon estat de salut i grans reptes de creixement futur”, ha afirmat la directora general d’Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya, Marisol López.
 
En l’àmbit audiovisual, el suport a la creació es realitza a través de l’acompanyament en projectes audiovisuals i cinematogràfics, iniciativa que ja porta tres edicions. Així mateix, també està previst que de cara al 2023 es pugui iniciar un programa formatiu dirigit a professionals del sector audiovisual. 
 
“L'antic Modern es torna a omplir d'activitat. I ho farà en l’àmbit audiovisual i digital. Històricament, aquest equipament havia estat un cinema i, fent honor al seu nom, el projecte que es presenta és una aposta per la modernitat i els nous formats artístics i creatius”, ha explicat el vicealcalde Quim Ayats. “Estem molt orgullosos del projecte d’El Modern: un pol de creació sense precedents a la nostra ciutat i un referent en el futur de l'audiovisual del país”, ha assegurat Ayats, que ha afirmat que "és un projecte transversal amb equipaments com el Centre Cultural La Mercè i el Teatre Municipal, i que alhora, permet un element dinamitzador del barri”.

La reforma de l’antic edifici del cinema El Modern es va portar a terme gràcies a un projecte PECT Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial, liderat per l’Ajuntament de Girona i cofinançat per la Generalitat de Catalunya, els Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea i la Diputació de Girona. 

El PECT ICC es va impulsar com a estratègia territorial de transformació econòmica, basada en la innovació, l’especialització intel·ligent i la millora de la competitivitat a partir de la col·laboració entre els agents del territori (quàdruple hèlix). L’objectiu principal del projecte, i d’El Modern com a equipament central del mateix, és esdevenir el motor dinamitzador de l’activitat cultural, una eina de coordinació i foment de les arts, que contribueixi a l’activació de l’economia i generi ocupació de qualitat. 

El Modern ha de permetre enfortir l’estructura professional i empresarial del sector de l’audiovisual i la creació digital, l’anàlisi del teixit empresarial i professional, les aliances amb institucions, administracions, entitats i centres formatius, el servei d’atenció al professional, la creació i la producció audiovisual i rodatges i el suport al sector de les indústries creatives i del videojoc. El Modern pretén ser un punt de trobada i consolidació d’artistes emergents vinculants amb la cultura digital i nous perfils professionals, amb coneixement tecnològics en camps com la programació de videojocs, modelització i animació 3D, il·lustració digital, disseny interactiu o desenvolupadors de pensament computacional (IA).  

 

                    

Projecte desenvolupat en el marc del PECT Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial, cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i en un 25 % per la Diputació de Girona.

Tornar