Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona rep la donació del fons fotogràfic de Josep Maria Oliveras

Està format per unes 300.000 fotografies entre negatius en blanc i negre i color, diapositives i còpies positives sobre paper, a més de 5 terabytes d’imatges digitals.

Imatge del fons de Josep Maria Oliveras

L’Ajuntament de Girona ha rebut la donació del fons del fotògraf Josep Maria Oliveras. Està format per gairebé 300.000 fotografies en diversos suports, més de 5 terabytes d’imatges digitals i 100 hores de vídeo amb continguts de projectes professionals diversos. Aquest matí ha tingut lloc la presentació del fons en roda de premsa a càrrec de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; del cap del Servei de Gestió Documental, d'Arxiu i Publicacions de l'Ajuntament de Girona, Joan Boadas, i del fotògraf, Josep Maria Oliveras. 

"Vull agrair aquesta confiança que ha fet Josep Maria Oliveras al Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) i, en general, a l’Ajuntament de Girona per dipositar 300.000 instants de la seva vida, pensaments i imatges que efectivament construiran la nostra memòria i ajudaran a explicar la nostra pròpia història. La voluntat d’aquest govern ha estat i és preservar els fons i assegurar una difusió universal, i així ho farem”, ha afirmat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. 

Aquest ingent volum de documentació en imatge és fruit de la trajectòria professional de Josep Maria Oliveras que, si bé ha destacat principalment com a fotògraf, també ha realitzat treballs com a comissari d’exposicions, com a editor i creador de llibres de fotografia o en la realització de treballs de documentalisme gràfic per a nombroses exposicions i programes de TV de difusió cultural.

Josep Maria Oliveras es va iniciar professionalment en el camp de la fotografia l’any 1979, concretament en la fotografia de premsa i en la il·lustració fotogràfica de llibres i catàlegs d’art. El mateix any fundà el Taller Fotogràfic Desalt, un espai cultural des del qual va coordinar nombroses exposicions i projectes fotogràfics. Posteriorment es va traslladar a Mèxic on va participar en la realització de materials audiovisuals en el marc del Programa Nacional de Alfabetización. L'any 1986 va treballar a París en diversos projectes per al grup editorial Casterman i La Sept ARTE TV, i va realitzar treballs de documentalisme fotogràfic dedicats a la figura de Leon Trotsky.

Al llarg de la seva carrera ha publicat més d’una cinquantena de llibres fotogràfics i les seves fotografies s’han pogut veure en multitud de sales d’exposicions i festivals de fotografia. L’any 2019 va guanyar el concurs internacional de vídeo: Parallel traces, presence at present, promogut per la Unió Europea en el marc del programa Creative Europe. L’any 2020 la Comissió d’Adquisicions del Pla Nacional de Fotografia de la Generalitat de Catalunya va aprovar la compra de 25 fotografies originals seves per a la Col·lecció Nacional de Fotografia.

La seva obra ha estat citada per diverses personalitats del món de la fotografia i la cultura en general, com Joan Fontcuberta, qui es refereix amb aquestes paraules a la seva obra: "Aquest grau de consciència necessària és la que ens aporta un autor com Josep Maria Oliveras: creador sense lligams, indiferent als corrents dominants i fidel a si mateix i a una concepció serena de la fotografia documental que s'arrela en la seva pròpia maduresa històrica. L'obra de Josep Maria Oliveras té el valor de recordar-nos els valors genuïnament fotogràfics en la més valuosa tradició dels clàssics, tot posant en joc el dispositiu d'una visió meditativa que es projecta sobre el paisatge per consumar en cada imatge un intercanvi de matèria i esperit".

El fons s’ha ingressat al Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) on es conservarà i es durà a terme un treball de catalogació i digitalització del material analògic amb l’objectiu de posar-lo a disposició de la ciutadania i el públic en general. 

Per a més informació es pot consular el dossier de premsa.

Tornar