Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona presenta l’audiovisual “Més que Castells” amb l’objectiu de preservar la identitat cultural d’aquesta tradició

El film, produït pel Centre de Recerca i Difusió de la Imatge en el marc del projecte europeu WEAVE, es projectarà demà al Cinema Truffaut. Les entrevistes de l’audiovisual han estat elaborades per alumnes de l’escola CIFOG.

L’Ajuntament de Girona presentarà demà, dia 15 de setembre, l’audiovisual Més que Castells al cinema Truffaut. Es tracta d’un film que se centra en el fenomen casteller i n’explora els vincles amb la ciutat de Girona. Aquest ha estat produït pel Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) del consistori, en el marc del projecte europeu WEAVE, amb la voluntat de donar a conèixer aquesta tradició més enllà de Catalunya. 

“Amb aquesta iniciativa unim la cultura popular catalana amb el format audiovisual actual, implicant-hi a més l’alumnat del CIFOG, aconseguint així donar a conèixer a tota Europa les nostres tradicions i donant oportunitats al jovent de la ciutat que s’està formant per treballar en vídeo. És un projecte que fa ciutat i que fa país, i per això la presentació de demà serà especial”, afirma l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

La gravació de les entrevistes per a l’audiovisual, amb la participació dels alumnes de l’escola CIFOG, és fruit d’una jornada de treball en la qual van participar diferents representants de les colles castelleres més vinculades amb la ciutat de Girona: els Marrecs de Salt -que són la colla local-, els Capgrossos de Mataró, els Sagals d’Osona, els Nens del Vendrell, els Minyons de Terrassa, els Xerrics d’Olot i els Xics de Granollers. El representant dels Marrecs de Salt i de la Coordinadora Castellera, Sergi Font, és el conductor de les entrevistes.

En aquestes converses es reflexiona sobre l’estat actual de les colles castelleres, els castells com a elements de cohesió social i el fet casteller fora de Catalunya. També sobre la importància de preservar la memòria gràfica i documental de les actuacions i esdeveniments més importants. 
 
Les entrevistes es combinen amb fotografies i audiovisuals procedents dels fons conservats al CRDI, del Canal Marrecs i també de particulars, especialment de l’antic president dels Marrecs, Ramon Grau. A partir d’aquest contingut es creen diferents narratives per reivindicar el fenomen casteller i es fa palesa la importància dels documents audiovisuals en la preservació de la identitat cultural i social d’aquesta manifestació cultural. 
 
El fenomen casteller, barreja de modernitat i tradició, transmet uns valors universals i d’entitat cultural que van merèixer l’any 2010 la seva inclusió a la llista representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de l’Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO). El patrimoni cultural immaterial és un important element d’identitat de les comunitats, però, com és el cas dels castells, sovint té poca visibilitat i escassa representativitat en diferents àmbits del sector cultural. 
 
L’audiovisual s’emmarca dins el projecte europeu WEAVE, cofinançat per la Unió Europea en el marc del programa CEF Connecting Europe Facility, que té per objectiu contribuir a preservar, per a les generacions futures, la riquesa de la identitat europea i la seva pluralitat cultural. El projecte compta amb 12 socis que representen els següents indrets: Alemanya, Bèlgica, Catalunya, Eslovènia, Itàlia, Països Baixos, Portugal, Regne Unit i Xipre. La voluntat principal és establir enllaços entre la cultura tangible i intangible, per tal de donar veu a expressions culturals de diferents territoris d'Europa a través de la plataforma del patrimoni digital Europeana.
 
L’audiovisual es projectarà al Cinema Truffaut demà, a les 19 h, i comptarà amb la presència de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, qui farà la presentació. L’assistència és lliure i gratuïta amb inscripció prèvia obligatòria mitjançant un correu electrònic a arxiumunicipal@ajgirona.cat o trucant al telèfon 972 221 545. 

Tornar