Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El CRDI assumeix la presidència de l’associació per a la promoció de la cultura i el patrimoni europeu en imatge Photoconsortium

El cap de secció de Fotografia i Audiovisuals de l’Ajuntament de Girona, David Iglésias, va ser elegit president de l’ens en la darrera Assemblea General celebrada a Pisa

Moment del relleu de presidència de Photoconsortium entre Fred Truyen (esquerra) i David Iglésias (dreta). Autor: Rudy Pessina.

El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona ha assumit la presidència de l’associació europea per a la promoció de la cultura i el patrimoni europeu en imatge Photoconsortium. En el marc de la darrera Assemblea General de l’ens, celebrada a Pisa el dia 27 de juny del 2022, es va anunciar que la presidència de l’ens recauria en el cap de secció de Fotografia i Audiovisuals de l’Ajuntament de Girona, David Iglésias, en substitució del fins aleshores president Fred Truyen, catedràtic de la Universitat de Leuven (Bèlgica). El canvi en les funcions directives de la junta directiva de l'associació ja s’havia debatut en la reunió del Comitè Directiu del 16 de juny, on els components van votar unànimement pel relleu.

Durant la seva intervenció, el nou president del Photoconsortium, David Iglésias, va agrair la feina de Truyen i va reafirmar “el compromís del CRDI amb el patrimoni fotogràfic i amb Photoconsortium des del moment fundacional”. Sobre la manera com ha d’evolucionar l’associació, Iglésias va exposar que “caldria explorar noves vies a més del portal de documentació digitalitzada Europeana i altres projectes de la Unió Europea, com ara, per exemple, invertint en la formació professional” i va deixar clara la seva confiança en l’ens. “Fixant la vista enrere, la feina que hem fet fins ara és impressionant i ens ha col·locat en un paper principal dins de l'ecosistema d'Europeana. Tot l'equip és excel·lent, tots i totes estem molt compromesos amb la fotografia i continuarem en aquest projecte de la millor manera”, va dir.

Per la seva banda, Fred Truyen va confirmar la continuïtat del seu compromís personal amb Photoconsortium com a membre del Comitè Directiu i va admetre que l’associació “necessita un president votat i no un president vitalici”, ja que “això era saludable per a les organitzacions”. Truyen va destacar la importància del fet que “la figura del president provingui d'una institució pública activa en l'àmbit del patrimoni cultural i, en aquest sentit, David Iglésias es trobava en una posició molt bona”.

El consorci internacional per al patrimoni fotogràfic Photoconsortium – International Consortium for Photographic Heritage és una associació sense ànim de lucre creada el 2014 en el marc del projecte europeu EuropeanaPhotography, per tal de donar continuïtat a un consorci amb responsabilitats sobre el patrimoni fotogràfic i l’objectiu de promocionar i millorar la cultura i dl patrimoni fotogràfics. Photoconsortium representa un centre d'experiència i coneixements sobre la digitalització, l'agregació de continguts a la biblioteca digital europea Europeana i a altres portals de patrimoni cultural digital, els estàndards de metadades, la indexació, la catalogació, els vocabularis controlats i, en general, les millors pràctiques per a la gestió d’arxius fotogràfics digitals. Actualment, l'associació és reconeguda com un centre d'experts i expertes en fotografia, on l’experiència i coneixements són el nucli per generar activitats, prestar serveis, organitzar programes de formació i seminaris i participar en noves investigacions.

Les principals àrees de recerca de Photoconsortium se centren en la narració i la curació per millorar l'ús i la reutilització del patrimoni cultural digital, i en la capacitat de cerca i interconnexió dels recursos digitals. L’associació està integrada per 53 socis representants de 12 estats membres, entre els quals les principals agències fotogràfiques públiques i privades, així com institucions públiques, arxius, museus i particulars.

Podeu consultar més informació sobre Photoconsortium al web http://www.photoconsortium.net/

Tornar