Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El projecte de la Casa de la Tecnologia preveu convertir el Xalet Soler en l’epicentre de la divulgació científica de la demarcació

L’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona han presentat avui el projecte d’obres del Xalet Soler, que costaran un milió i mig d’euros i es preveu que finalitzin a principis del 2024. Serà un edifici eficient energèticament i ambientalment. A la planta baixa hi haurà el Museu de les Matemàtiques, a la primera planta espais de treball per al sector digital, i el soterrani s’adaptarà per fer-hi tallers de robòtica i tecnologia.

Imatge del projecte que s'ha presentat

L’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona han presentat avui el projecte de reforma de la Casa de la Tecnologia, que té per objectiu transformar el Xalet Soler en l’epicentre de la divulgació científica de la demarcació. L’equipament estarà pensat per a la ciutadania i enfocat a potenciar sectors econòmics que poden contribuir en el desenvolupament de la ciutat en el futur. El projecte, redactat pel Consell Comarcal del Gironès i validat pels serveis tècnics municipals, preveu que les instal·lacions de l’edifici siguin eficients energèticament i ambientalment, amb la intenció d’arribar a un consum d’energia gairebé zero. 

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la vicepresidenta quarta de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas; el regidor d’Urbanisme i Activitats de l’Ajuntament, Lluís Martí, i el vicepresident del Museu de les Matemàtiques de Catalunya, Quim Tarradas, han explicat aquest matí els detalls de les obres i les activitats que es preveu dur a terme a la Casa de la Tecnologia un cop finalitzin.

El projecte que presentem avui és un clar exemple del model de ciutat, perquè serà un equipament pensat per al foment de les vocacions científiques i tecnològiques entre l’alumnat de la ciutat i del conjunt de la demarcació. En els moments actuals, en què estem immersos en la quarta revolució industrial, veiem com les disciplines STEAM són cada vegada més importants. Per això com a ciutat estem desenvolupant moltes accions que busquen posar Girona com a referent de la digitalització, i la Casa de la Tecnologia serà el centre des d’on treballar amb escoles, associacions, institucions i professionals en la divulgació de l’àmbit tecnològic i de les matemàtiques”, ha remarcat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

A la Diputació de Girona, treballem per convertir la ciutat de Girona i tota la demarcació en general en un territori tecnològic, preparat per encarar els reptes del futur. Amb la Casa de la Tecnologia, contribuïm al foment de les vocacions en ciència i tecnologia, vitals per al teixit empresarial de les comarques gironines. Volem esdevenir un lloc que sàpiga generar i atraure el talent jove i creiem que aquest nou espai és una excel·lent plataforma per potenciar-ho”, ha ressaltat la vicepresidenta de la Diputació, M. Àngels Planas.

El projecte es realitzarà en dues fases. En la primera fase, es reformarà l’edifici principal i s’hi instal·laran els elements necessaris per fer-lo accessible per a tothom. Per guanyar espai i comoditat, tant les escales com els ascensors i lavabos accessibles es construiran en un lateral de l’edifici. En una segona fase, es preveu aixecar una sala polivalent annexa a l’edifici principal.

El que presentem avui és una part més de la renovació important de l’entrada sud de la ciutat. Amb les obres al Xalet Soler, a més, el barri guanyarà un espai verd que és el jardí de la casa, ja que a més d’actuar com a extensió del mateix museu serà una zona de pas i descans per als veïns i veïnes de la zona”, ha subratllat el regidor d’Urbanisme i Activitats. Lluís Martí també ha explicat que s’obrirà un nou accés públic al Xalet a través de la plaça de Valentí Fargnoli, punt que es preveu que sigui l’entrada principal per als grups escolars.

Del xalet original se’n conservaran l’estructura exterior, la façana, i elements d’interès i d’ofici, com puguin ser els balcons i terrasses, els objectes de ferro forjat o ceràmica, així com la xemeneia de la planta principal. També es respectaran les quatre plantes actuals, que tindran un total de 732 m2 de superfície útil i 974 m2 de superfície construïda.

A la planta baixa, amb 297 m2 útils, s’hi ubicarà la seu gironina del Museu de les Matemàtiques. El servei l’oferirà la Fundació Museu de les Matemàtiques, a través d’un conveni amb l’Ajuntament de Girona. “L’objectiu del que serà la primera seu i espai permanent del Museu de les Matemàtiques és aconseguir que les persones que el visitin visquin les matemàtiques, a través del joc i el raonament, i a partir d’elements que és difícil poder explicar i comprendre dins d’una aula”, ha assegurat Quim Terradas.  

La primera planta, amb 201 m2 útils, serà inicialment un espai diàfan preparat per acollir-hi diversos tipus d’activitats com ara oficines de cotreball digital i tecnològic. Les utilitats específiques que tindrà aquest pis es decidiran en funció de les necessitats que es detectin des de l’Àrea de Promoció Econòmica del consistori en col·laboració amb entitats i empreses de la ciutat. El semisoterrani acollirà tallers per a la ciutadania i l’alumnat, especialment centrats en matemàtiques i robòtica, tot i que es destinarà també a l’emmagatzematge. S’hi ubicaran la sala de màquines per al funcionament de l’edifici i dependències municipals per a l’equip tècnic dedicat al foment de la tecnologia. Seran un total de 153 m2 útils. Finalment, les golfes, de 81 m2 , funcionaran com a espai polivalent i per guardar arxius i materials.

El jardí tindrà una funció destacada, ja que actuarà com una extensió del Museu de les Matemàtiques, i s’hi podran fer jocs amb els grups o famílies que visitin l’equipament. A més, serà públic i obert a la ciutadania, de manera que servirà com a zona de pas i de descans per als veïns i veïnes.

Cal destacar que el projecte s’ha redactat amb criteris d’eficiència energètica i ambiental, per tal d’arribar a un consum d’energia gairebé zero. Entre altres aspectes, l’edifici comptarà amb plaques fotovoltaiques i un sistema de climatització per terra radiant amb producció de calor per energia geotèrmica. La il·luminació interior també serà eficient gràcies a l’aprofitament de la llum natural i a la instal·lació de lluminàries de LED i de detectors de presència en espais d'ús ocasional. A banda, s’aïllaran tots els tancaments, les obertures seran del tipus passivhaus i es renovarà l’aire per aconseguir la distribució de la calor. També serà eficient quant a gestió de l’aigua, ús de materials, generació de residus, adaptació al canvi climàtic i protecció de la biodiversitat.

Aquesta aposta pel medi ambient ha permès al consistori optar les subvencions europees per a la rehabilitació sostenible del parc públic institucional, encarades a aconseguir edificis més eficients energèticament i amb una major qualitat ambiental. L’ajuda que s’ha sol·licitat, el Programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics (PIREP), forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Unió Europea, element central del Next Generation.

El cost del conjunt de les obres està valorat en 1.469.036,68 euros, dels quals 1.203.399,95 corresponen a la primera fase de la reforma i, 265.636,77, a la segona. El finançament per a la fase que ara s’inicia provindria de l’Ajuntament i de la Diputació de Girona, que hi aportarien 350.000 euros cadascuna, i dels fons europeus sol·licitats pel consistori, que cobririen el cost restant.

Pel que fa al calendari d’execució del projecte, es preveu l’Ajuntament de Girona aprovi el projecte i iniciï properament el procediment d’adjudicació de la primera fase de les obres. La contractació dels treballs anirà a càrrec del mateix ens municipal, complint així amb una de les condicions necessàries per accedir fons sol·licitats. A partir de l’adjudicació s’iniciarien els treballs, que tenen una durada esperada de 12 mesos, i que finalitzarien a principis del 2024.

El Xalet Soler es va construir entre els anys 1940 i 1941 i és obra de Ricard Giralt. La casa ocupa una parcel·la de 2.626 metres quadrats, amb 775 metres quadrats de superfície construïda i l’edifici està catalogat per l’Ajuntament de Girona.

Imatge 1 del projecte
Imatge 2 del projecte
Imatge 3 del projecte
Imatge 4 del projecte
Tornar