Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona s’adhereix a les activitats previstes per la Setmana Sense Soroll

Sota el lema “Abaixem el volum”, aquest any la iniciativa vol posar en valor totes aquelles mesures permanents, actuacions i accions que permeten millorar la qualitat acústica del nostre entorn.

L’Ajuntament de Girona s’ha adherit un any més a les activitats previstes per la Setmana Sense Soroll, que comença avui i que acabarà diumenge, dia 1 de maig, amb l’objectiu de lluitar contra la contaminació acústica. La iniciativa busca donar visibilitat a les eines de gestió i control d’aquest tipus de contaminació; promoure accions de difusió, sensibilització i educació ambiental relacionades, i impulsar la col·laboració entre administracions amb diferents responsabilitats i competències en la matèria. Sota el lema "Abaixem el volum", l’edició d’aquest any posa en valor totes aquelles mesures permanents, així com les actuacions i accions puntuals, que permeten millorar la qualitat acústica del nostre entorn. 

Amb motiu de l’esdeveniment, l'Ajuntament de Girona, a través de l'Oficina per la Sostenibilitat, proposa a la ciutadania elaborar un mapa dels nivells acústics de la ciutat. L’activitat s’anomena “Quin soroll fem a la ciutat?” i funciona a través de l’aplicació mòbil gratuïta “Noise Capture”. L'objectiu és mesurar els nivells acústics de diversos punts de Girona mitjançant l’app, tant de l’espai urbà i interurbà com de les zones apartades del nucli, per exemple camins rurals o agrícoles, per tenir dades dels nivells acústics que es generen en el dia a dia a la ciutat. Posteriorment, les mesures realitzades a través de l'aplicació es publicaran en un visor de dades obert a la ciutadania. 

Malgrat que el consistori proposa realitzar l’activitat de manera lliure durant la Setmana Sense Soroll 2022, les mesures es poden fer en qualsevol moment.

El regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés, ha explicat que “la gran majoria de les queixes de sorolls a la ciutat vénen provocades per temes veïnals o d’ús de la via pública, mentre que, en canvi, el principal generador és el trànsit viari i ferroviari”. Terés ha afegit que “la convivència a Girona passa també per intentar reduir el soroll en la mesura del possible, buscant sempre l’equilibri amb les activitats que s’hi desenvolupen, i avançant sobretot en la pedagogia i conscienciació respecte les principals fonts d’emissió de soroll per intentar rebaixar els decibels als quals estem exposats a les ciutats. Per això és positiu tirar endavant iniciatives com el mapa que proposem elaborar, o els actes dins d’aquesta Setmana”.

Segons dades facilitades per la Generalitat de Catalunya, el trànsit viari genera més del 90 % del soroll a les ciutats. Les dades també indiquen que només l’11 % de la població urbana de Catalunya viu en zones considerades tranquil·les. Per fer-ne un seguiment, les aglomeracions urbanes de més de 100.000 habitants han d’elaborar cada cinc anys mapes estratègics de soroll (MES), una eina que mostra de quina manera la població està exposada a diferents nivells acústics.

El darrer MES de l'aglomeració del Gironès, que integra els municipis de Girona i Salt, evidencia la disminució generalitzada dels nivells d’exposició de la població al soroll, respecte l'anterior període. Un dels índex analitzats al mapa, el de soroll dia – vespre – nit, observa que un 55 % de la població de l’aglomeració es troba per sota dels 65 dBA al llarg del dia, mentre que el 45 % restant es troba per sobre dels 65 dBA. A l'anterior fase del MES, un 48,5% de la població es trobava per sota dels 65 dBA, mentre que el 51,5 % restant es trobava per sobre dels 65 dBA. Aquest índex, que es considera un indicador de soroll associat a la molèstia global, és informatiu en tot l’àmbit de la Unió Europea, però no té caràcter legislatiu a Catalunya, de manera que no hi ha un valor límit de soroll estipulat.

A banda del trànsit, una altra de les fonts de contaminació acústica més presents a la ciutat són les molèsties per soroll provocades pel veïnatge, tant en domicilis particulars com a la via pública. Es tracta d’una situació que ha crescut durant la pandèmia per la COVID-19, com a conseqüència del confinament municipal i del toc de queda nocturn. 

Durant l’any 2021, es van tramitar un total de 535 actes per molèsties de soroll aixecades per la Policia Municipal de Girona. El 82 % d’aquestes actes es van produir en domicilis particulars, tot i que també es van aixecar actes policials en garatges, locals i pisos turístics. El 18 % restant es van aixecar per molèsties de soroll causades a la via pública. 

En xifres relatives, les actes tramitades per sorolls al llarg de l’any 2021 representen un augment aproximat del 172 % respecte les que es van tramitar durant l'any 2019. Les molèsties per soroll denunciades van quedar acreditades en l'acta de denúncia, com a conseqüència de l'actuació dels agents de la Policia Municipal de Girona.

La Setmana Sense Soroll està organitzada pel Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica (SPCAL) de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, coincidint sempre amb el Dia Internacional Sense Soroll, que enguany cau el dia 27 d'abril.

Tota la informació sobre la Setmana Sense Soroll es pot consultar al la pàgina dedicada a la campanya dins del web municipal

Tornar