Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona presenta una oferta de casals d’estiu més àmplia i diversa per aquest estiu

L’oferta s’ampliarà amb noves propostes i més places per respondre a les necessitats de la ciutadania, i les activitats recuperaran la normalitat prèvia a la pandèmia. Les preinscripcions començaran el 19 d’abril i s’allargaran fins al 2 de maig

Fotografia de la roda de premsa d'avui

L’Ajuntament de Girona organitzarà un total de 41 activitats de lleure i de dos tallers lingüístics per als infants i jovent de la ciutat durant el període de vacances d’estiu. Entre els mesos de juliol i agost, l’Ajuntament de Girona oferirà 3.148 places per a les activitats de lleure, 186 més que l’any 2021, quan n’hi va haver 2.962. Es programarà una oferta diversificada quant a temàtiques i barris, especialment  durant el mes d’agost, amb la intenció d’afavorir la conciliació familiar i de satisfer la necessitat d’aquelles famílies que treballen aquest mes de l’any. 

El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i el regidor d’Educació, Infància i Esports, Àdam Bertran, han presentat avui totes les novetats sobre la programació dels casals d’estiu municipals que, si la situació sanitària es manté, recuperarien la normalitat prèvia a la pandèmia.

“En els darrers anys hem garantit que el programa de vacances arribi al màxim de famílies possible, i tenim un model d'activitats d'estiu que és tot un referent. La nostra voluntat és garantir una educació moderna i competitiva, entenent-la com un element central de la nostra qualitat de vida i com una clau de futur. Per aquest motiu és molt important parlar del lleure i l’educació no formal, perquè és la part de l’educació que s’encarrega de donar cobertura a les necessitats socials dels gironins i les gironines durant l’estiu. I és que el lleure és imprescindible per fomentar la cohesió social i evitar l’exclusió dels més vulnerables”, ha destacat el vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats.

Aquest 2022 hi haurà 25 casals de temàtica variada, mentre que la resta se centraran en un àmbit específic: n’hi haurà 5 d’esportius, 4 de formatius, 5 d’artístics i 2 d’educació especial. En aquest sentit, cal destacar que els casals d’estiu municipals compten amb un Pla d’inclusió gràcies al qual l’estiu del 2021 es van poder atendre 327 infants amb necessitats educatives especials.

Una de les principals novetats d’enguany serà l’obertura de les activitats de lleure educatiu als infants de zero a tres anys que ja assisteixin a la xarxa d’escoles bressol municipals i ja estiguin familiaritzats amb un entorn escolar. Amb la posada en marxa d’aquesta prova pilot, la ciutat disposarà de propostes adreçades a tots els menors d’edat, fins als 17 anys. El projecte, que de moment arrenca com una prova pilot, té un doble objectiu. D’una banda, oferir espais d’aprenentatge i de creixement personal als nadons de la ciutat durant les vacances escolars des d’edats primerenques i, d’altra banda, facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar. 

De moment, s’oferiran dues activitats a les escoles bressol L’Olivera, al barri de Montilivi, i La Baldufa, a Germans Sàbat, per garantir una àmplia cobertura territorial i una major heterogeneïtat, si bé la previsió és que en un futur el projecte pugui créixer amb l’ampliació del nombre activitats i d’equipaments disponibles. Aquest any, s’oferiran 102 places durant el juliol, del dia 16 al 31, i 80 places pel mes següent, de l’1 al 15 d’agost.

“En l’objectiu de ser ciutat Educadora i d’Educació 360º treballem per ampliar l’equitat i garantir l’educació més enllà de l’escola, oferint uns casals que vetllin per la inclusió i la participació i que proporcionin recursos per facilitar l’accessibilitat i garantir la participació de tots els infants i joves. En aquest sentit, apostem per la prova pilot de la franja de zero a tres anys per oferir una cobertura completa a totes les franges d'edat”, ha destacat el regidor d’Educació, Infància i Esports de l’Ajuntament de Girona, Àdam Bertran. 

Un altre dels canvis destacats d’aquest 2022 és la incorporació a la programació dues propostes noves, de caràcter pràctic, enfocades a despertar la curiositat de petits i adolescents. La primera, adreçada als joves, buscarà promoure l’interès pels fogons entre les persones participants i facilitar que visquin de primera mà el procés creatiu de la cuina. L’activitat, que porta per nom “Mans a la massa”, es realitzarà entre l’Escola Annexa i l’aula de cuina del Mercat Municipal, i comptarà amb la participació d’algun cuiner o cuinera professional. 

La segona proposta consistirà en l’inici de dues noves activitats relacionades amb la tecnologia, una per a infants i l’altre per a nois i noies. Aquests casals aprofitaran l’atracció de la mainada envers aquest sector per desenvolupar competències transversals pròpies de les activitats de lleure. En el marc del casal tecnològic per a joves, durant la setmana del 9 de juliol es realitzarà un taller de robòtica subaquàtica. Durant  l’activitat, es construirà un vehicle submarí teleoperat de baix cost i es treballaran coneixements d’enginyeria, tecnologia i ciència, a banda d’aspectes com la feina en equip o la seguretat. Aquest taller es realitzarà entre l’escola Cassià Costal i al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG), amb la col·laboració de l’equip de l'Institut de Recerca en Visió per Computador i Robòtica (VICOROB), de l'Escola Politècnica Superior de la UdG.

Com és habitual, la programació dels diversos casals procurarà donar continuïtat al desenvolupament de competències dels infants i jovent treballades durant el curs escolar, incidint en aspectes com la motivació, la llengua, els hàbits i l’autocontrol, la gestió de les emocions, la socialització i comunicació, la creativitat o l’exercici físic. Les diverses propostes comptaran de nou amb el suport de les entitats de la ciutat, que dinamitzaran els casals.

Les preinscripcions començaran després de Setmana Santa, a partir del dimarts 19 d’abril, i s’allargaran fins al dilluns 2 de maig. Podeu consultar tota la informació sobre els casals d’estiu municipals i tramitar la preinscripció al web https://www.girona.cat/casals

Tornar