Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona recupera les Jornades Imatge i Recerca amb un format totalment presencial

La 17a edició de l’esdeveniment tindrà lloc a la ciutat entre el 16 i el 19 de novembre del 2022

Fotografia de la presentació d’avui

L’Ajuntament de Girona, a través del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge, recupera enguany les Jornades Imatge i Recerca “Antoni Varés” després del parèntesi ocasionat per la pandèmia, amb un format totalment presencial. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el cap de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions de l’Ajuntament de Girona; el cap de la Secció de Documentació Fotogràfica i Audiovisual del consistori, David Iglésias, i el president de l'Associació de Professionals de l'Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya (AAC), Francesc Giménez, han presentat aquest matí la 17a edició de l’esdeveniment, que tindrà lloc a la ciutat entre el 16 i el 19 de novembre del 2022.

Aquest any, coincidint amb el 25è aniversari del CRDI, les Jornades tindran com a eix principal la reflexió al voltant de les tecnologies vinculades a la intel·ligència artificial. Com ja és habitual, durant els dos dies centrals de l’esdeveniment, dies 17 i 18, es duran a terme les ponències i comunicacions relacionades amb la temàtica al Palau de Congressos de Girona, mentre que el primer i el darrer dia, els dies 16 i 19, la Jornada es dedicarà als tallers i es farà a les dependències del CRDI.

“És un bon moment per fer unes jornades relacionades amb la intel·ligència artificial i la digitalització, en una època en què aquest tema està a l'ordre del dia. Les Jornades organitzaran trobades amb persones professionals expertes per reflexionar, fer recerca i avançar en un sector de gran interès. Cal posar en relleu que l'Arxiu Municipal sempre ha estat a l'avantguarda, i ho demostra una vegada més amb l'organització d'aquest esdeveniment i amb la publicació d'una nova guia, que serà essencial per a l'arxivística”, ha ressaltat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. 

Quant a la programació, destaca la presència del professor de la Universitat de la Ciutat de Dublín Yalemisew Abgaz, que presentarà la ponència “La vostra col·lecció de patrimoni cultural està preparada per la IA? Una metodologia per a l'enriquiment semàntic d'imatges i fotografies culturals”. També serà rellevant la intervenció de Vera Chiquet i Peter Fornaro, de la Universitat de Basilea, que parlaran d’ “Interoperabilitat en fotografia computacional”, així com la de Gustavo Lozano, de la Universidad Nacional Autónoma de México, que tractarà la “Identificació de processos fotogràfics mitjançant tècniques d'aprenentatge de màquina”. Per la seva banda, els experts Josep i Ariadna Matas faran una aproximació a la legislació europea en matèria d’imatge i drets de propietat intel·lectual.

Entre el conjunt de ponències ressalten també la intervenció de Brecht Declercq, que donarà a conèixer l’activitat del Flemish Institute for Archiving en la digitalització audiovisual; la de Damián González, sobre els arxius fotogràfics del Comitè Internacional de la Creu Roja (ICRC); la de Gabriel Betancor, que presentarà l’Archivo de Fotografía Histórica de Canarias (FEDAC), o la de Daniel Pitarch, sobre l’experiència en la utilització d’eines d’intel·ligència artificial en els fons del CRDI.

La programació de les Jornades es completaran amb una taula rodona, l’espai Memorial Ángel Fuentes i els tallers, a més de moltes altres presentacions en format més breu que s’inclouen a la sessió de comunicacions i tribuna d’experiències.

D’altra banda, l’Ajuntament de Girona ha presentat aquest matí durant la roda de premsa la Guia per a la descripció de documents fotogràfics i audiovisuals, publicada pel CRDI, que ha d’esdevenir un instrument de referència en aquesta matèria. L’objectiu de la publicació és el de fixar unes normes i procediments metodològics per a la descripció d’aquests tipus de documents. Es tracta bàsicament d’un text normatiu que ha d’omplir un buit existent en la descripció de la imatge, tant en l’àmbit nacional com internacional i que es pot considerar un pas definitiu en la normalització del sector.

La intenció del consistori és que el text tingui una incidència remarcable no només en l’àmbit dels arxius sinó també per al sector de la imatge, especialment per als bancs d’imatge i per a la comunicació, ja que el plantejament metodològic ultrapassa la influència en el sector patrimonial.

L’elaboració d’una guia d’aquestes característiques ha estat possible gràcies a la llarga trajectòria del CRDI en aquests tipus de treballs i a la riquesa i varietat dels seus fons i col·leccions de fotografia i audiovisuals. Aquesta circumstància permet una perspectiva àmplia de la cultura de la imatge, donant tractament a una gran varietat d’elements, des d’una postal a un registre televisiu, i facilita la inclusió al document d’un gran nombre d’exemples pràctics.

Amb aquesta publicació, el CRDI comparteix l’experiència i el coneixement generat en l’àmbit de les seves funcions per tal de contribuir a l’harmonització i homogeneïtzació de la pràctica arxivística. La guia és el 20è volum de la col·lecció “Textos i Documents”, de la qual formen part també les actes de les Jornades Imatge i Recerca de totes les anteriors edicions.
 

Tornar