Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona donarà a conèixer el fons d’art modern i contemporani del consistori a través d’un cicle expositiu

Es faran un total de tres mostres entre els anys 2022 i 2024, amb peces de la col·lecció Rafael i María Teresa Santos Torroella, del fons Margarida Marsà i del fons Josep Niebla

Fotografia de la roda de premsa d’avui

L’Ajuntament de Girona donarà a conèixer el fons d’art modern i contemporani del consistori a través d’un cicle expositiu que s’allargarà durant un període de tres anys, fins al 2024. Aquest fons constitueix la col·lecció inicial del futur Museu d’Art Modern i Contemporani de Girona, un equipament que s’ubicarà a la Casa Pastors i que s’hauria d’inaugurar un cop finalitzin les mostres, de cara al 2026-27. El conjunt de peces està format per 8.782 obres d’art recopilades al llarg dels anys mitjançant donacions, dipòsits i compres, i suposa un patrimoni artístic, documental i bibliogràfic de referència per estudiar i donar a conèixer els artistes i moviments artístics del segle XX de Catalunya. De moment, el fons es conserva al Museu d’Història de Girona.

Aquest matí, el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats; la coordinadora d’Arts Visuals, Museus i Patrimoni Cultural del consistori, Carme Sais, i els experts en Història de l’art i representants dels comissariats de les exposicions Jaume Vidal, Glòria Bosch i Toni Àlvarez han presentat el cicle expositiu que arrencarà a mitjans de juliol.

Com a projecte previ a la inauguració del nou museu de la ciutat, i com a part del projecte d’impuls de la Casa Pastors, el cicle perseguirà un doble objectiu. D’una banda, contribuir a impulsar la creació de l’equipament museístic Casa Pastors com a seu dedicada a l’art modern i contemporani. D’altra banda, donar a conèixer les col·leccions d’art modern i contemporani que fonamentaran la col·lecció Museu d’Art Modern i Contemporani de Girona, on s’hi integraran els fons d’art modern i contemporani del Museu d’Història de Girona.

En concret, els fons municipals que s’exposaran seran els següents: la col·lecció Rafael i María Teresa Santos Torroella, el fons Margarida Marsà i el fons Josep Niebla. Les mostres tindran lloc en tres anys successius, el 2022 (fons Santos Torroella), el 2023 (fons Margarida Marsà) i el 2024 (fons Josep Niebla), i cada una  mostrarà una selecció representativa i significada de les obres d’art, documentació i bibliografia que configuren els fons. Entre les peces seleccionades s’hi podran veure obres com Família, de Joan Miró (1950); X i frotagge, d’Antoni Tàpies (1964); Davant la finestra, d’Emília Xargay Pagès (1950); La colla de l’arròs, de Jacint Morera (1976); Espai groc de forma de contacte, de Gustau Carbó Berthold (1997-1999), o Visionari, d’August Puig (1989). Pel que fa als documents, s’hi podran observar fotografies de la visita de Salvador Dalí a Madrid amb motiu de la conferència al teatre María Guerrero, on hi apareix Rafael Santos Torroella, així com el text manuscrit (1951), o una carta de l’arquitecte, pintor i escultor Mathías Goeritz a Rafael Santos Torroella i a María Teresa Bermejo (1949), entre d’altres. Les tres mostres del cicle expositiu es podran veure a les sales temporals del Museu d’Història de Girona.

“Posem a disposició dels gironins i les gironines el patrimoni artístic, documental i bibliogràfic que ens permetrà entrar en contacte amb l'art del segle XX de Catalunya, i per això oferirem espais per exposar els fons. Cal remarcar especialment que tot plegat és possible gràcies als comissaris i comissàries de les exposicions, al Museu d'Història de Girona, a l'equip de l'Arxiu Municipal i al Servei Municipal de Biblioteques. També cal fer un agraïment als hereus de Rafael Santos Torroella i de M. Teresa Bermejo, a la Fundació Margarida Marsà i a Montserrat Fort, vídua de Josep Niebla”, ha explicat el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats.

De forma complementària, les diverses mostres oferiran activitats paral·leles com un cicle de conferències sobre les col·leccions, visites guiades, exposicions virtuals, o recursos educatius enfocats als infants i jovent. A més, s’editarà un catàleg amb informació de les diverses peces. Per facilitar l’estudi i coneixement de les obres, el fons d’art serà digitalitzat i consultable.

El cicle d’exposicions forma part del projecte “Pla d’exposicions Museu d’Història de Girona. Cicle d’art contemporani- Fons futura Casa Pastors 2022-2024” de l’Ajuntament de Girona,  que compta amb un pressupost de 215.000 euros.

Podeu descarregar-vos una selecció de fotografies de les obres d’art i d’alguns documents que formaran part del cicle expositiu en aquest enllaç, on hi trobareu els crèdits de les imatges i tota la informació sobre cada peça. També podeu consultar aquí el dossier de premsa.

Tornar