Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona, la Diputació i la Generalitat de Catalunya commemoren conjuntament el Dia Internacional de les Dones

L’acte institucional ha tingut lloc aquest migdia al Centre Cultural La Mercè

Fotografia de l’acte institucional de commemoració del Dia Internacional de les Dones

L’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya a Girona han celebrat avui de forma conjunta la commemoració del Dia Internacional de les Dones. L’acte, que ha tingut lloc aquest migida al Centre Cultural La Mercè, ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona, Maria Puig; la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, i altres autoritats, persones representants d’entitats i ciutadania a títol individual.

L’eix central de l’acte ha estat la promoció de la igualtat i el trencament dels estereotips de gènere en les disciplines CTEHM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Humanitats i Matemàtiques). Per aquest motiu, l’activitat ha arrencat amb la conferència “8M, autocrítica per vèncer els estereotips de gènere”, a càrrec de la fundadora i directora del projecte ENGINY-era i conferenciant Sílvia Planella.

En la seva intervenció, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, s’ha preguntat si realment s’havia avançat en l’assoliment de drets de les dones aquests darrers anys, “i per respondre la pregunta, he anat a buscar el primer manifest feminista que es va fer a casa nostra, el Manifest de dones democràtiques de Barcelona de 1974”, ha explicat l’alcaldessa. “Veient el que reclamaven, es constata que en molts punts no hem avançat i continuem amb les mateixes reclamacions. Per tant, hem de ser conscients que hem de seguir treballant per deixar un futur més lliure, segur i digne per a les nostres filles, i aconseguir fites que ja es plantejaven fa gairebé mig segle, com ‘per un treball igual, salari igual’, ‘reconeixement de tots els drets a les mestresses de la llar’, ‘igualtat d’oportunitats en tots els camps, ja sigui professional, tècnic, polític...’ o ‘facilitats per a la mare treballadora’”, ha explicat Madrenas. 

Per la seva banda, la vicepresidenta tercera de la Diputació, Maria Puig, ha subratllat que “la Diputació de Girona treballa amb els ajuntaments i entitats per contribuir a la necessària transformació feminista, per posar  al centre de les polítiques la vida, la salut i el benestar, i per eradicar les desigualtats de la nostra societat. I ens hi seguirem esmerçant. Cal que abracem el feminisme en cada acció, petita o gran. Cada dia. Perquè el canvi és possible, necessari i urgent. Per més pujada que faci el camí, és un camí  que hem de fer entre totes i tots”.

Finalment, la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, ha ressaltat que “ens queda molta feina per fer, molta. Però també n’estem fent molta i de valuosa i és important que en moments com aquests ens autofelicitem. Quan pensem en la normalitat que volem, hem de fugir de la normalitat patriarcal que tenim, plena de discriminacions, i avançar cap a una normalitat millor, una normalitat feminista, una normalitat d’igualtats i de llibertat”.

Durant la commemoració també s’ha distribuït el manifest del Dia Internacional de les Dones. Enguany, la declaració reclama acabar amb les injustícies distributives i de reconeixement i assegurar la paritat i l’igual valor de la veu de les dones en la participació en totes les esferes de la societat. El manifest també demana, d’una banda, que els homes s’impliquin en el rebuig d’aquestes injustícies i que assumeixin responsabilitats en la sostenibilitat de la vida, i en el treball domèstic i de cures i, d’altra banda, que les institucions creïn estructures per elaborar polítiques feministes transversals, interseccionals i globals.

                   

Tornar