Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La 10a edició de l’Strenes aposta per les noves propostes musicals amb un 50 % de la programació dedicada a artistes emergents

L’esdeveniment, que tindrà lloc del 26 de març a l'1 de maig, s’estendrà als barris de Girona i recuperarà escenaris icònics del festival, a més d'organitzar tres concerts a Barcelona durant el maig

El festival Strenes celebrarà la seva desena edició aquest 2022 apostant per les noves propostes musicals amb un 50 % de la programació dedicada a artistes emergents. L’esdeveniment tindrà lloc del 26 de març a l'1 de maig a la capital gironina, on s’ha programat el gruix del certamen, i realitzarà una extensió de tres concerts a Barcelona durant el mes de maig. El vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona de la Generalitat de Catalunya, Josep Calatayud, i el director del Festival Strenes, Xavi Pascual, han presentat avui la programació i les novetats més destacades de l’edició d’enguany de l’Strenes.

Per celebrar la fita dels 10 anys, el festival de les estrenes musicals ha optat per desplegar diferents projectes que ajudin a arrelar el festival al territori, que demostrin la sensibilitat i l’interès del festival pel teixit creatiu local, i que facin evident el seu caràcter innovador a l’hora de mostrar noves propostes i tendències artístiques contemporànies.

En aquest sentit, una de les principals novetats de l’Strenes és que la programació anirà més enllà del Barri Vell i arribarà als barris de la ciutat, amb un concert matinal a l’exterior de La Marfà el dissabte 2 d’abril, i un altre al parc Central de Rafel Masó i Valentí, davant de l’Estació Espai Jove, el dia 8 d’abril. També es recuperaran escenaris icònics del festival, amb concerts gratuïts a la pujada de Sant Domènec i a la plaça del Vi, i es mantindran les propostes a les escales de la Catedral.

Quant a la programació, el festival presenta més de quaranta estrenes, entre les quals destaquen les estrenes de Jorge Drexler, Dorian, Macaco, Els Pets, Els Catarres, el retorn de Delafé y las Flores Azules, Suu, Blaumut i Ramon Mirabet, entre d'altres. En una aposta per les noves propostes musicals, l’Strenes compta amb un 50 % de la programació protagonitzada per artistes emergents, com Sofia Gabanna, Renaldo&Clara, Habla de Mí en Presente, Lal'ba o Maio. A més, la meitat de formacions compten amb presència femenina.

“Des del consistori gironí volem arribar a tots els barris de la ciutat i oferir als gironins i a les gironines una cultura de qualitat i de proximitat. I el festival Strenes treballa per a la descentralització de l'oferta cultural que ens permet establir vincles més forts entre cultura i educació, alhora que s’esforça per visibilitzar grups emergents”, ha destacat el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats. 

Per la seva banda, el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha explicat que “la Diputació de Girona sempre ha estat al costat dels projectes que posen en valor el talent emergent que tenim. Entre tots, institucions, entitats i empreses, hem anat posant el nostre gra de sorra per consolidar un festival musical de primer ordre, que combina aquest talent jove amb artistes consolidats. Es tracta d’un aparador per als artistes per presentar nous treballs discogràfics o per iniciar les seves gires”.

Finalment, el director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona de la Generalitat de Catalunya, Josep Calatayud, ha ressaltat que “el Departament de Cultura, a través de l’ICEC, aposta pel Festival Strenes per raons com posar en valor la música emergent, especialment en català o obrir la mirada cap a nous públics  des de la desestacionalització i la descentralització. Alhora, assumeix la feminització de la cultura i en democratitza l’accés tot oferint un 30% dels concerts de forma gratuïta. És el festival que obre temporada musical posant en valor en cada concert el patrimoni arquitectònic i cultural de Girona”.

L’aposta pel talent gironí del festival segueix intacta, per això se seguirà celebrant la secció “Talent Gironí”, apadrinada per la Fundació Valvi. Aquest any, els artistes emergents de les comarques gironines que hi actuaran seran La Ludwing Band, Salazar, Pol Bordas i Tramma, així com Kids From Mars, guanyadors del Premi Talent Gironí de l’edició de 2019.

Una altra de les novetats, és l’inici d’un projecte educatiu anual als instituts de Girona per tal d’acostar l’alumnat de secundària a la cultura. En aquesta edició, es faran xerrades a l’Institut Santiago Sobrequés i Vidal i a l’Institut Narcís Xifra i Masmitjà, amb la participació del popular cantant Alfred Garcia. Per acabar, cal destacar que l’Strenes col·laborarà amb el teixit comercial i les entitats del territori i mantindrà el seu vessant solidari a través del voluntariat de les comarques gironines.

Aquest any, s’oferiran un total de 20.450 entrades a Girona i 4.000 a Barcelona, pràcticament el doble que en l’edició anterior. Les entrades ja es poden comprar a través del web del festival www.festivalstrenes.cat.

Podeu descarregar-vos el dossier de premsa clicant al següent enllaç.

Tornar