Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona rep en donació el fons Fraga Rovireta

Entre altres materials, el fons conté documentació de Josep Rovireta i Pou (1755-1820), un “afrancesat” en temps de l’ocupació napoleònica

Imatges del fons

L’Ajuntament de Girona incorporarà en els seus arxius el fons Fraga Rovireta, que conté majoritàriament documentació generada i aplegada per Josep Rovireta i Pou (1755-1820), un argenter de Girona que va col·laborar amb les autoritats napoleòniques durant la Guerra del Francès i va formar part de l’administració francesa de Girona entre els anys 1810 i 1813. El passat dia 3 de febrer de 2022 es va signar el conveni de donació del fons entre l’Ajuntament de Girona i Carme Fraga i Jou, descendent de les famílies Rovireta i Fraga.

En el seu conjunt, el fons aplega documentació generada per diverses generacions de les famílies Fraga i Rovireta. Es tracta principalment de documentació relativa a la gestió del patrimoni, així com documents d’àmbit personal i familiar, com escriptures notarials, capítols matrimonials, testaments, vendes, etc. Cal tenir en compte que, després de la retirada de les tropes franceses, Josep Rovireta va ser processat i empresonat per “afrancesat”, el qualificatiu que es dona a les persones que van col·laborar amb les tropes i autoritats napoleòniques. Durant aquell temps, la seva muller, Florentina Soler, es va ocupar de la gestió del patrimoni familiar i ho va continuar fent després de la seva mort, l’any 1820. 

El fons recull també documentació generada pels avantpassats de Josep Rovireta i, en major mesura, pels seus descendents. La seva filla, Maria Anna Rovireta i Soler, es va casar amb el militar Josep Fraga i Padret, un oficial d’infanteria mort el 1838 en campanya. Del matrimoni va néixer Josep Fraga i Rovireta, que també va fer carrera militar, en aquest cas com a artiller, i va heretar i administrar el patrimoni familiar.

Però possiblement els documents més rellevants del fons són els que fan referència a l’activitat de Josep Rovireta dins l’administració francesa i el seu procés posterior com a “afrancesat”. Rovireta va ser nomenat administrador dels béns nacionals dels cantons est i sud-est de Girona i receptor dels béns nacionals del cantó de Girona. Entre les seves atribucions, s’incloïa la requisa de béns i propietats de les persones contràries al règim en benefici de les autoritats franceses, una activitat que es pot resseguir en els diferents quaderns de comptes que conté el fons. Aquesta tasca hauria accentuat l’animadversió que va despertar entre la població gironina i això es reflecteix en els documents sobre el seu processament i empresonament com a “afrancesat”, entre 1814 i 1816.

Una altra documentació curiosa del fons és la generada per la seva dona Florentina Soler que, a més de vetllar pel patrimoni familiar, obtenia ingressos del cultiu de plantes i flors al fossat de Santa Clara (a l’actual confluència entre la Gran Via de Jaume I i la plaça de l’Hospital). Amb tota probabilitat, ella mateixa devia compilar el quadern manuscrit titulat Notícia de les flors inseguint lo ordre per los mesos de l’any, en el qual s’explica com i quan s’han de plantar determinades flors al llarg de l’any.

La cronologia del fons Fraga Rovireta abraça el període 1638-1903 (amb l’excepció d’un document del 1573) i consta de 3 capses d’arxiu de documentació textual manuscrita i, en menor mesura, de documentació impresa. 

Tornar