Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La Marfà organitza un programa d’activitats fins al 8 de gener amb la proximitat comunitària com a element comú

Es tracta d’una proposta conjunta entre la Biblioteca Salvador Allende, el Centre Cívic Santa Eugènia i La Marfà - Centre de Creació Musical per celebrar els 10 anys de l’equipament cultural. L’espai ha sabut hibridar un relat proper a la comunitat del barri de Santa Eugènia, ser un espai de promoció del llibre i la lectura i alhora desenvolupar projectes de creació musical amb projecció dins i fora de Catalunya.

L’equipament cultural La Marfà celebra avui 10 anys de funcionament. Per commemorar l’efemèride, els tres serveis de l’Ajuntament de Girona que comparteixen les instal·lacions, la Biblioteca Salvador Allende, el Centre Cívic Santa Eugènia i La Marfà - Centre de Creació Musical han programat conjuntament un seguit d’activitats amb la proximitat comunitària com a element comú. El regidor d'Educació, Infància i Esports de l’Ajuntament de Girona, Àdam Bertran, i la regidora de Drets Socials, Núria Pi, han presentat avui la proposta i l’acte de celebració del desè aniversari d’aquest l’equipament cultural i de proximitat de Girona.

“Un dels objectius que estem impulsant des del consistori és la descentralització cultural i l’aposta per apropar la cultura a la ciutadania, i fer-ho amb els barris i la seva gent al centre. Perquè això ajuda a l’articulació territorial de la ciutat”, ha assenyat durant l’acte el regidor d'Educació, Infància i Esports, Àdam Bertran, qui també ha destacat “el binomi cultura-educació com un dels valors fonamentals en les polítiques que s'estan promovent a Girona”.

Per la seva banda, la regidora de Drets Socials, Núria Pi, ha reivindicat “posar en valor la tasca del Centre Cívic Santa Eugènia, que té un model que dinamitza el barri i proporciona cohesió social de forma transversal”. Pi també ha agraït “el suport de La Marfà a l'hora d'aconseguir aquest objectiu, ja que és un equipament on la ciutadania troba el recolzament necessari per conèixer les tradicions del territori i les activitats de la ciutat”.

La programació especial de La Marfà ha arrencat aquest migdia, amb el concert familiar Quotidiafonismes, de Bufa & Sons, i s’allargarà fins al dissabte dia 8 de gener. En l’activitat d’avui, l’artista Xavi Lozano ha fet música amb objectes quotidians convertits en instruments musicals extraordinaris. La programació seguirà amb diverses activitats nadalenques portades a terme per les entitats del barri. El dia 27 de desembre (16 h), l’espectacle Pallassades, de Miquel Rabert, i la posterior xocolatada popular, ompliran de festa la sala d’actes de La Marfà. El Nadal comunitari a Can Ninetes i La Marfà, el 29 de desembre (16.30 h i 19.30 h), proposarà a les persones participants un conjunt de tallers i activitats emmarcades en les festes de Nadal. Finalment, el dissabte 8 de gener (17 h i 19 h), la visita teatralitzada Els temps de la Marfà, de la companyia Teatre de Contacte, donarà a qui hi assisteixi l’oportunitat de conèixer els orígens i l’evolució dels diferents usos de l’edifici, i posar així en valor les vivències de la ciutadania que en un moment o altre ha omplert aquest espai emblemàtic.

A més, des d’ara i al llarg del mes de gener, la Biblioteca Salvador Allende acollirà diverses activitats relacionades amb les festes i amb la història de l’equipament cultural. Fins al dia 8, la instal·lació artística de Patricia Maseda El bosc de les paraules, esdevindrà un espai literari idíl·lic, un petit món imaginari per poder desitjar unes Bones Festes virtuals. El dilluns 10 de gener acabaran dues propostes més: l’activitat #10anys10enigmes, i la iniciativa “Vine a felicitar-nos i compartir-ho a xarxes”, organitzades per celebrar l’aniversari de La Marfà. Tancarà la programació el dia 30 de gener l’exposició d’il·lustracions i relats “Històries Eugenienques”, que recull les llegendes elaborades per Jaume Prat i Quim Paredes.

10 anys de funcionament de La Marfà

La Marfà va obrir les seves portes el 23 de desembre del 2011. Des de llavors, les antigues màquines de filats de la factoria eugenienca han deixat pas a tot un conjunt de projectes i serveis que defineixen una fàbrica cultural en plena productivitat, convertint La Marfà en un equipament cultural de referència del barri de Santa Eugènia.

Al llarg d’aquesta dècada, s’ha projectat la seva oferta sociocultural a la resta de la ciutat. Fent una retrospectiva dels darrers 10 anys, la rehabilitació de l’equipament ha permès al teixit associatiu del barri, conjuntament amb el Centre Cívic de Santa Eugènia, continuar dinamitzant el sector amb més espais de qualitat, fent una ampliació dels equipaments de proximitat de la Xarxa de Centre Cívics de la ciutat.

La reubicació de la Biblioteca Salvador Allende va provocar un salt qualitatiu en la prestació del servei de lectura pública al barri. El nombre d’usuaris es va doblar des de la reobertura i, actualment, és una de les biblioteques amb més pes a la ciutat, tant en nombre d’usos, préstec de documents, visites escolars o programació d’activitats.

Per la seva banda, La Marfà és també un centre de creació musical que durant aquests anys ha treballat per donar resposta i acollida a músics de diferents perfils, des de l’escena amateur a la professional, amb espais de treball i assaig, una àmplia oferta formativa i d’activitats de divulgació musical, i diferents programes de suport a la creació. Es tracta d’un projecte realitzat amb la col·laboració de diverses entitats i agents musicals del territori, entre els quals destaquen la Casa de la Música del Gironès i EUMES – Escola de Música Avançada i So. Actualment, La Marfà s’ha consolidat com un model de centre de creació especialitzat en música, únic a nivell de país.

En xifres, la Biblioteca Salvador Allende ha rebut més d’1.200.000 visitants (un 70% més des del canvi d’ubicació del servei), ha efectuat més de 500.000 préstecs i ha incorporat en el fons més de 26.000 noves adquisicions. El Centre Cívic Santa Eugènia ha organitzat, juntament amb la implicació, col·laboració i mirada comunitària de més de 250 entitats, vora unes 10.000 activitats pel barri i la ciutat, acompanyant a més de 100.000 persones inscrites a cursos i tallers organitzats al llarg de la darrera dècada. En referència al projecte musical de La Marfà, cal destacar les més de 28.000 hores d’assaig de grups de música als bucs de La Marfà, els 189 graduats de l’escola EUMES, o les prop de 450 activitats formatives musicals, amb una xifra que s’acosta a les 14.500 persones assistents. També cal destacar el finançament i l’acompanyament de 57 projectes musicals dins el Programa de suport a la creació. 

Tornar