Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona edita un nou volum de la col·lecció “Girona fotògrafs”, dedicat a Miquel Morillo Gallego

La presentació del llibre tindrà lloc avui, a les 19 h, a la Sala Miquel Diumé del consistori

Fotografia de la portada i diverses imatges del llibre

L’Ajuntament de Girona acollirà avui la presentació del 18è volum de la col·lecció “Girona Fotogràfs”, dedicat al fotògraf Miquel Morillo Gallego. El llibre conté una selecció de vuitanta imatges sobre l’obra iniciàtica de Murillo, propietari de l’històric establiment gironí Foto-Cine Morillo, qui va immortalitzar una visió panoràmica de la Girona de la primera postguerra. El seu fons és un mostrari representatiu de la vida social gironina que despertava d’una llarga dictadura i s’obria esperançada a una lenta recuperació.

El regidor de Sostenibilitat i Participació de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés, presentarà el llibre aquesta tarda (19 h) a la Sala Miquel Diumé del consistori, juntament amb el cap del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions de l’Ajuntament i director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge, Joan Boadas, i de l’autor dels textos, Jordi Curbet.

Miquel Morillo Gallego va néixer l’any 1924 a Ciudad Real i va traslladar-se a Girona, on havien destinat el seu pare, militar professional, amb només dos anys. Després d’un temps d’exili amb motiu de la Guerra Civil, l’any 1940 la família va tornar a la capital gironina, on va procurar refer la vida d’abans entre un cúmul de dificultats. Si bé la carrera laboral de Morillo es va orientar inicialment cap al món de les assegurances, com a aprenent d’agent comercial, la seva trajectòria va fer un gir radical cap al món de la fotografia influït pel seu sogre, Jaume Deumal i Serrat.

A finals dels anys 40, principis dels 50, en un moment de revifament econòmic en què Girona començava a entrar en l’etapa de modernitat, Miquel Morillo decideix dedicar-se professionalment a la fotografia, oferint reportatges de casament. A partir del 1953, la tasca la realitzarà juntament amb la seva dona, Heriberta Deumal, assolint un gran èxit. La xarxa de confidents que va teixir la parella en aquest camp va portar Morillo a viure diverses anècdotes, com el fet d’esdevenir testimoni del casament secret de Salvador Dalí amb Gala, al santuari dels Àngels. A banda de fotografia de casaments, Murillo va dedicar-se a la fotografia comercial, així com a la fotografia documental, de peritatge o d’expedient. Entre altres treballs, en aquest àmbit va elaborar reportatges de seguiment d’obres, que li van permetre deixar constància del creixement urbanístic de Girona. En l’última etapa com a fotògraf, encara va explorar un nou terreny professional fent fotografia de premsa per diversos mitjans.

Com a part del negoci, Murillo va obrir una botiga de fotografia al carrer Hortes, l’històric establiment Foto-Cine Morillo, situat al costat del pont de les Peixateries Velles, on també venia material fotogràfic. Anys més tard, l’any 1975, el fotògraf va obrir un segon local, la seva botiga més coneguda, al carrer Nou.

Finalment, cal destacar la projecció pública de Miquel Murillo i la seva faceta com a dinamitzador del sector de la fotografia. Entre altres càrrecs, va ser president de l’Associació de Fotògrafs Professionals de Girona i de Montepio de Conductors Sant Cristòfol, així com vocal de la Cambra de Comerç de Girona, a banda de ser un dels principals impulsors de la creació de l’Escola Universitària de Fotografia.

Nota: Els crèdits de les imatges són els següents:
MiquelMorillo_Carrer de Santa Eugènia. 27 de gener de 1960
MiquelMorillo_Església de Sant Josep. 16 de desembre de 1966
MiquelMorillo_Gran Via de Jaume I. 14 de juliol de 1964

Tornar