Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona recull en dos llibres les darreres “Conferències a l’AMGi” sobre el patrimoni cultural de l’Església

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, presidirà la presentació de les publicacions aquesta tarda, a les 19 h, a la Sala Miquel Diumé del consistori 

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el cap del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions de l’Ajuntament de Girona, Joan Boadas, i el coordinador de “Conferències a l’AMGi”, Pere Freixas, presentaran avui, a les 19 h, a la Sala Miquel Diumé del consistori, els dos volums del llibre Girona. Catedrals, esglésies i convents. Del naixement de l’església local a l’època moderna, editats per l’Ajuntament de Girona.

Es tracta de dues publicacions que recullen les xerrades dels darrers cicles “Conferències a l’AMGi”, organitzats els anys 2020 i 2021 per l’Arxiu Municipal de Girona, i que tracten sobre el patrimoni cultural de l’Església a la ciutat, en el període cronològic que abasta des de la darreria de l’edat mitjana fins a l’època contemporània.

L’objectiu de les conferències, inicialment, i també dels dos volums que avui es presenten, és explicar quin ha estat l’origen del patrimoni material eclesiàstic de Girona; en quin context s’ha configurat i com ha evolucionat; quin ha estat el seu paper dins la societat gironina, i quina ha estat la peripècia històrica que, per circumstàncies canviants, ha determinat la seva pervivència en uns casos i la seva desaparició en d’altres.

L’estructura dels llibres respecta les sis conferències que es van fer per cada un dels dos cicles, i que van tractar el tema per diversos àmbits. Concretament, els continguts del primer volum giren entorn als arxius i documents de l’Església en època medieval; a l’origen de la seu romànica de Girona i de la basílica de Sant Feliu; als monestirs i convents femenins, així com als clergues, monjos i frares de Girona, i a la nova Catedral gòtica de la ciutat. En el cas del segon volum, s’hi tracten la religió cívica; la construcció de la seu gironina i de la basílica de Sant Feliu; els cultes, rivalitats i promoció artística a la Girona d’època moderna; la desaparició de diversos convents de la ciutat, i l’arquitectura religiosa de Girona en temps contemporanis.

El cicle “Conferències a l’AMGi” és una iniciativa divulgativa sobre el passat de la ciutat de Girona que va començar el 2006 i que ha perdurat fins a dia d’avui. L’objectiu del cicle és recuperar temàtiques i presentar-les a la ciutadania de manera rigorosa però entenedora, suggerint alhora noves vies de recerca i nous enfocaments.

Tornar