Header: La Caseta. Serveis Educatius

La Caseta. Serveis Educatius

Ruta de navegació

Recursos educatius | La Caseta

Recursos educatius 2022-2023

El programa de Recursos Educatius, gestionat pel servei municipal La Caseta-Serveis Educatius, és una concreció de la voluntat de la ciutat de Girona com a Ciutat Educadora i, per tant, en la idea de la corresponsabilitat social en l'Educació. La ciutat és una font d'educació per ella mateixa, filosofia que segueix la Carta de Ciutats Educadores. 
 

Proxy Portlet

Bombes sobre Girona

Referència76 (codi 732)
Nivell
 • Primària (cicle superior)
 • ESO (primer cicle)
 • ESO (segon cicle)
 • ESPO
Temàtica
 • Coneixement de la ciutat
 • Història i art

Itinerari guiat pels Espais de Memòria que començarà recordant els textos de Carles Rahola com un crit de protesta i de lluita, però també d’esperança  contra la barbàrie, la incultura i la intolerància. Tot seguit es visitaran les sales dedicades a la II República i a la Guerra  Civil.  Ens posarem a la pell de l’alumnat que, estudiava a l’edifici (1936- 1939) i com si escoltéssim la sirena que alertava d’avions enemics sobrevolant l’espai aeri i el risc d’un bombardeig, baixarem a protegir-nos a la cisterna i la carbonera, que es van habilitar com a refugis antiaeris.

Farem  un recorregut  pels  antics espais de defensa passiva (barricades i trinxeres) de Girona. Anirem fins a l’exterior de l’antiga presó provincial del Seminari, on entre 1939 i 1942  van estar recloses  prop de 3.000 persones, patint malalties, pallisses en els interrogatoris i maltractaments diversos L’itinerari acabarà al refugi antiaeri del jardí de la Infància, l’únic que es conserva dels tres que es varen construir a la ciutat, que donava protecció a més de 600 persones. Dins escoltarem i viurem l’experiència d’un simulacre d’atac aeri. Acabarem la visita recordant els gironins deportats als camps de concentració nazi, els noms dels quals estan inscrits en la memòria de Girona a través de les 16 llambordes Stolpersteine.

Qui no desitgi fer l’itinerari complet, pot fer la visita a l’interior del refugi antiaeri del jardí de la Infància.

Es disposa de material complementari: projeccions, fotografies, plànols, diaris, recreació sonora d'un atac que es pot consultar a la web http://www.girona.cat/museuhistoria/cat/museu_refugi.php.

Audiovisual: Amagats sota terra. Testimonis de la Guerra Civil a Girona.

La visita es pot fer també en castellà, anglès i francès, i disposem d’un servei gratuït de guia intèrpret en llengua de signes.

Amb aquesta activitat es volen treballar els valors de tolerància i de solidaritat i la denúncia de totes les guerres i de totes les violències del món.

Objectius

 • Educar en els conceptes de pau, tolerància i anti-violència per a poder construir una societat millor.
 • Donar a conèixer els elements de defensa passiva que es troben repartits pel subsol gironí: barricades, trinxeres i refugis que es van habilitar i construir durant els tres anys de la Guerra Civil.
 • Difondre i preservar les vivències de les persones que varen patir la guerra, per a rescatar-ne la memòria i educar les noves generacions, a través dels relats de la gent que va viure els bombardejos.
 • Conèixer els efectes dels atacs aeris a la ciutat.
 • Analitzar la construcció, l’arquitectura i la funcionalitat dels refugis antiaeris.

A qui s'adreça: Cicle superior d'educació primària, educació secundària obligatòria i batxillerat

Calendari: Durant tot l'any, de dimarts a divendres, de 10.30 h a 17 h

Durada aproximada: 1 hora 30 minuts

Nombre d'alumnes per grup: Grup/classe

Lloc: Inici Museu i recorregut exteriror fins arribar al refugi antiaeri del jardí de la Infància

Preu: Itinerari guiat Bombes sobre Girona: 75 €/grup. 70 €/grup per als centres de GironaVisita guiada interior refugi antiaeri del jardí de la Infància: 55 €/grup. 50 €/grup per als centres de GironaObertura per visita lliure interior refugi antiaeri del jardí de la Infància: 1 € per alumne

Inscripcions: Inscripció al llarg del curs, 15 dies abans de la data prevista per a l'activitat al tel. 972 222 229 (MHG) o bé contactar: cirla@ajgirona.cat - museuhistoria@ajgirona.cat

Més informació: Museu d'Història de Girona. Telèfon: 972 222 229. museuhistoria@ajgirona.cat - Museu d'Història de Girona

Disponibilitat
SetOctNovDesGenFebrMarçAbrMaigJunyJulAg

Ho organitza: Ajuntament de Girona - Museu d'Història de Girona