Header: La Caseta. Serveis Educatius

La Caseta. Serveis Educatius

Ruta de navegació

Recursos educatius | La Caseta

Recursos educatius 2022-2023

El programa de Recursos Educatius, gestionat pel servei municipal La Caseta-Serveis Educatius, és una concreció de la voluntat de la ciutat de Girona com a Ciutat Educadora i, per tant, en la idea de la corresponsabilitat social en l'Educació. La ciutat és una font d'educació per ella mateixa, filosofia que segueix la Carta de Ciutats Educadores. 
 

Proxy Portlet

Itinerari d'escriptura creativa: Del Haikú a la prosa poètica

Referència398 (codi 1581)
Nivell
  • Primària (cicle superior)
Temàtica
  • Promoció de lectura i escriptura

Com a professionals de l’escriptura creativa proposem un itinerari d’escriptura creativa per a cada franja d’edat amb una voluntat doble:

  • Transmetre als escolars i estudiants que escriure és jugar amb les paraules, imaginar i utilitzar les eines lèxiques, gramaticals i de sintaxi per crear un relat o una poesia.
  • Donar-los l’empenta i acompanyament necessaris perquè els escolars i estudiants escriguin les primeres línies d’una composició, que revisarem i debatrem tots plegats. L’itinerari construirà aquest punt de partida, buscant que sigui engrescador per a tothom.

En finalitzar l’itinerari, partint d’aquest germen que haurem cuidat, els infants i joves podran desenvolupar-lo i, amb l’ajuda dels docents, culminar en una creació literària per presentar als Jocs Florals.
Alguns d’aquests jocs es troben, entre d’altres, al llibre “Jocs d’Escriptura Aplicables a l’Aula” publicat per Marie-Noëlle Marange, presidenta d’Entretemps.
En l’itinerari creatiu De l'haikú a la prosa poètica els infants escriuran individualment o per grups en funció del nombre d’alumnes.
El principal objectiu és familiaritzar als infants en l'escriptura de l'haikú i endinsar-los, mitjançant el joc, en els elements que conformen la música d'un poema (rima, al·literació, repetició, silenci).
Finalment, transitarem cap a altres formes poètiques més narratives.
Llegir, escoltar, comentar, opinar i criticar els relats dels companys forma part de l’aprenentatge de l’escriptura. Aquest treball es farà durant la tercera sessió.
Amb aquesta activitat treballem l'escolta, l'empatia i el respecte cap a l'altre, valors que ens semblen imprescindibles per construir-nos com a persona.
Per aquesta activitat es disposa de material didàctic.
Final i perspectives: Aquesta informació varia lleugerament en funció del grup. Els infants acabaran l’itinerari amb alguns haikús que podran provar de reordenar o d’enllaçar per fer-ne un conjunt o amb les primeres línies d’una prosa poètica que podran ampliar i cloure.
 

Objectius

  • Que els infants cerquin el material lèxic que necessiten per al seu poema i redueixin a la mínima expressió els seus versos.
  • Que els infants prenguin consciència de la música que conforma un text poètic i que puguin donar-li cos amb la seva veu.
  • Que els infants adquireixin més confiança en ells mateixos a l'hora d'escriure un text, poema o prosa, llegir-lo i defensar la seva opinió.
  • I també, específic per als estudiants d'institut: que trobin en l'escriptura del text poètic propi una via d'introspecció personal.

A qui s'adreça: Cicle superior d'educació primària

Calendari: Durant el curs escolar

Durada aproximada: 3 hores.

Pels instituts tres hores i mitja. Per instituts la 1a sessió serà d'una hora i mitja amb tot el grup classe. La 2a i 3a sessió es realitzaran amb el grup partit.

Nombre d'alumnes per grup: Grup/classe. Màxim 25 alumnes.

Condicions: Hi ha un límit de grups per participar en aquesta activitat, per la qual cosa s’establiran uns criteris de priorització en el cas que no es puguin atendre totes les sol·licituds.

Lloc: A l'aula

Preu: 55 €/hora per grup de treball més 14,00 € per desplaçament

Inscripcions: Cal inscriure's amb un mínim de 60 dies d'antelació sobre la data prevista per a la realització de l'activitat a entretempsescriu@gmail.com

Més informació: Associació Entretemps, entretempsescriu@gmail.com. https://www.tallersescriptura.com/

Disponibilitat
SetOctNovDesGenFebrMarçAbrMaigJunyJulAg

Ho organitza: Entretemps. Col·labora Ajuntament de Girona