Header: La Caseta. Serveis Educatius

La Caseta. Serveis Educatius

Ruta de navegació

Recursos educatius | La Caseta

Recursos educatius 2022-2023

El programa de Recursos Educatius, gestionat pel servei municipal La Caseta-Serveis Educatius, és una concreció de la voluntat de la ciutat de Girona com a Ciutat Educadora i, per tant, en la idea de la corresponsabilitat social en l'Educació. La ciutat és una font d'educació per ella mateixa, filosofia que segueix la Carta de Ciutats Educadores. 
 

Proxy Portlet

Itinerari d'escriptura creativa: Observadors i Narradors

Referència397 (codi 1580)
Nivell
  • ESO (segon cicle)
Temàtica
  • Promoció de lectura i escriptura

Com a professionals de l’escriptura creativa proposem un itinerari d’escriptura creativa per a cada franja d’edat amb una voluntat doble:

  • Transmetre als infants i joves que escriure és jugar amb les paraules, imaginar i utilitzar les eines lèxiques, gramaticals i de sintaxis per crear un relat o una poesia;
  • Donar-los l’empenta i acompanyament necessaris per a què els infants i joves escriguin les primeres línies d’una composició, que revisarem i debatrem tots plegats. L’itinerari construirà aquest punt de partida, buscant que sigui engrescador per a tothom.

En finalitzar l’itinerari, partint d’aquest germen que haurem cuidat, els infants i joves podran desenvolupar-lo i, amb l’ajuda dels docents, culminar en una creació literària per presentar als Jocs Florals.
Alguns d’aquests jocs es troben, entre d’altres, al llibre “Jocs d’Escriptura Aplicables a l’Aula” publicat per Marie-Noëlle Marange, presidenta d’Entretemps.
En l’itinerari creatiu Observadors i narradors els joves escriuran individualment o per grups en funció del nombre d’alumnes.
En literatura i particularment en l’àmbit del conte, cadascun dels elements presents en la història pot prendre la paraula, ja sigui un humà, un animal, vegetal, mineral, etc.
Això significa que aquest element pot agafar la funció d’observador i narrador privilegiats, i que conta la història des del seu punt de vista.
Vet aquí la màgia de l’escriptura de ficció!
Indagarem en diferents punts de vista a partir d’una escena i en com es tradueixen en una veu narradora que ens vagi desplegant una història.
Llegir, escoltar, comentar, opinar i criticar els relats dels companys forma part de l’aprenentatge de l’escriptura. Aquest treball es farà durant la tercera sessió.
Amb aquesta activitat treballem l'escolta, l'empatia i el respecte cap a l'altre, valors que ens semblen imprescindibles per construir-nos com a persona.
Final i perspectives: Aquesta informació varia lleugerament en funció del grup. Els joves acabaran l’itinerari amb diversos narradors amb punt de vista propi que ens hauran introduït en les diferents cares d’una escena.

Objectius

  • L'observació i l'estudi de les situacions des de punts de vista diferents.
  • La personificació dels animals, vegetals i minerals en el relat.
  • Plasmar les seves idees en paraules i utilitzar adequadament les estructures gramaticals.

A qui s'adreça: 3r d'educació secundària obligatòria

Calendari: Durant el curs escolar

Durada aproximada: 3 hores. Per instituts 3 hores 30 minuts. Per a instituts: La 1a sessió serà d'1h30' amb tot el grup classe. La 2a i 3a sessió es realitzaran amb el grup partit.

Nombre d'alumnes per grup: Grup/classe. Màxim 25 alumnes.

Condicions: Hi ha un límit de grups per participar en aquesta activitat, per la qual cosa s’establiran uns criteris de priorització en el cas que no es puguin atendre totes les sol·licituds.

Lloc: A l'aula

Preu: 55 €/hora per grup de treball més 14 € per desplaçament

Inscripcions: Cal inscriure's amb un mínim de 60 dies d'antelació sobre la data prevista per a la realització de l'activitat a entretempsescriu@gmail.com

Més informació: Associació Entretemps, entretempsescriu@gmail.com. entretempsescriu.wordpress.com

Disponibilitat
SetOctNovDesGenFebrMarçAbrMaigJunyJulAg

Ho organitza: Entretemps. Col·labora Ajuntament de Girona